Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tęsi savo pažadą išnykti iš turtingiausių sąrašo: B.Gatesas paaukojo labdaros fondui 20 mlrd. dolerių

Milijardierius Billas Gatesas vėl pažadėjo išdalyti savo turtus ir pridūrė, kad galiausiai „iškris“ iš pasaulio turtingųjų sąrašo, skelbia BBC.
Billas Gatesas
Billas Gatesas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Microsoft Corp“ įkūrėjas B.Gatesas paaukojo 20 milijardų dolerių jo ir jo buvusios žmonos Melindos French Gates vadovaujamam labdaros fondui.

Ketvirtas pagal turtingumą pasaulio žmogus sakė, kad jo pareiga grąžinti savo išteklius visuomenei.

B.Gatesas pirmą kartą pažadėjo atiduoti savo turtą 2010 m., tačiau nuo to laiko jo grynoji vertė išaugo daugiau nei dvigubai.

Šiuo metu, žurnalo „Forbes“ duomenimis, jo turtas siekia 118 mlrd. dolerių, tačiau paaukojus B. ir M.Gates fondui, jis gerokai sumažės.

Tviterio žinutėje B.Gatesas teigė, kad jo auka leis fondui iki 2026 m. savo metines pajamas padidinti nuo 6 iki 9 mlrd. dolerių per metus. Pasak jo, dėl neseniai patirtų „pasaulinių nesėkmių“, tarp jų pandemijos, karo Ukrainoje ir klimato krizės, atėjo laikas padaryti daugiau.

„Žvelgdamas į ateitį, planuoju beveik visą savo turtą atiduoti fondui. Aš judėsiu žemyn ir galiausiai išnyksiu iš turtingiausių pasaulio žmonių sąrašo“, – tikino jis.

„Esu įsipareigojęs grąžinti savo išteklius visuomenei tokiais būdais, kurie turėtų didžiausią poveikį mažinant kančias ir gerinant gyvenimą. Tikiuosi, kad ir kiti, užimantys turtingas ir privilegijuotas pozicijas, šiuo metu elgsis taip pat“, – tęsė milijardierius.

Minėtas fondas dirba šalyse, siekdamas išnaikinti tokias ligas kaip maliarija, gerinti švietimą ir spręsti prastų sanitarinių sąlygų problemą. Manoma, kad 2020 m. jis buvo antras pagal dydį labdaros fondas pasaulyje, turintis 49,8 mlrd. dolerių vertės turto, ir jį remia kiti turtingi mecenatai, pavyzdžiui, milijardierius investuotojas Warrenas Buffettas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Warrenas Buffettas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Warrenas Buffettas

Nors fondas nuveikė gerų darbų, kai kurie išreiškė susirūpinimą dėl privačios įmonės, turinčios tokią didelę įtaką, etikos.

Fondas yra didžiausias privatus Pasaulio sveikatos organizacijos rėmėjas, 2018 m. savo metine auka nusileidęs tik JAV. Susirūpinimas dėl to tapo aštresnis po to, kai buvęs prezidentas Donaldas Trumpas pagrasino nutraukti JAV finansavimą.

B.Gatesui 1995–2010 m., o 2013–2017 m. – dar kartą, atiteko turtingiausio pasaulio žmogaus titulas „Forbes“ skelbiamame sąraše.

2017 m. „Amazon“ įkūrėjas Jeffas Bezosas išstūmė jį iš pirmosios vietos, o 2022 m. pirmąją vietą turtingiausiųjų sąraše užėmė „Tesla“ vadovas Elonas Muskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius