Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Tokio mėnesio dar nebuvo – pirmąkart gyventojų skaičius padidėjo, tik ne lietuviais

Lietuvoje pirmąkart bent per dvidešimt metų skaičiuotas gyventojų skaičiaus prieaugis per mėnesį – gegužės pradžioje šalyje buvo 150 gyventojų daugiau nei balandžio pradžioje. Tą lėmė pats didžiausias iki šiol skirtumas tarp imigracijos ir emigracijos, rodo išankstiniai duomenys. Tačiau šiemet lietuvių emigracija auga. Anksčiau ekonomistai aiškino, kad į Lietuvą imigrantus ima traukti ekonominės priežastys.
Vilniaus oro uoste duris atvėrė naujas turizmo informacijos centras
Vilniaus oro uoste / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Šiemet gegužės pradžioje Lietuvoje buvo 2 milijonai 790 tūkstančių ir 472 asmenys, rodo išankstiniai Statistikos departamento duomenys. Per mėnesį skaičius padidėjo 150 asmenimis.

Teigiamo mėnesio Lietuva nefiksavo bent nuo 2001 m. – tiek duomenų leidžia lyginti Statistikos departamento lentelė.

Skirtumas tarp imigracijos ir emigracijos jau trečią mėnesį buvo teigiamas ir rekordinis.

Balandį į Lietuvą atvyko 1029 gyventojais daugiau nei išvyko, o iš viso šiemet dėl migracijos Lietuvoje gyventojų skaičius augo 1602 asmenimis.

Gyventojų skaičių mažina neigiamas balansas tarp mirusių asmenų ir naujagimių. Balandį dėl to Lietuva neteko 911 gyventojų, šį skaičių atsvėrė imigrantai.

Lietuvos Statistikos departamento Statistikos sklaidos ir komunikacijos skyriaus specialistė Birutė Stolytė akcentavo, kad tai tik išankstiniai duomenys – būna atvejų, kad naujagimiai registruojami vėliau, todėl mėnesiniai duomenys nebūtinai yra tikslūs.

Ekonomistai anksčiau vertino, kad į Lietuvą imigrantus gena ekonominės priežastys.

„Tai yra praėjusių metų tendencijų tąsa. Nepaisant to, kad ekonominė aplinka suprastėjo, Lietuvos ūkis demonstruoja stuburą, ir ekonomika vis dar auga sparčiai, ryškesnio lėtėjimo ženklų nematyti. Darbo rinkos tempas ir atitinkamai žemas nedarbo lygis gali suteikti daugiau galimybių ir pritraukti ne tik kitų šalių gyventojus, bet ir paskatinti grįžti į Lietuvą daugiau lietuvių“, – anksčiau sakė I.Genytė-Pikčienė.

Lietuvių emigracija auga

Lietuvos statistikos departamento išankstiniais duomenimis, 2019 m. sausio–balandžio mėn. iš Lietuvos emigravo 12 819 nuolatiniai gyventojai, t. y. 21,6 proc., arba 2 277 asmenimis daugiau negu 2018 m. tuo pačiu laikotarpiu.

Į Lietuvą 2019 m. sausio–balandžio mėn. imigravo 14 421 asmuo, tai 5 313 (58,3 proc.) žmonių daugiau negu 2018 m. sausio–balandžio mėn.

Daugiau negu pusė (61 proc.) 2019 m. sausio-balandžio mėn. imigravusių į Lietuvą asmenų sudarė grįžę Lietuvos Respublikos piliečiai.

Statistikos departamento duomenimis, Lietuva dėl emigracijos šiemet neteko 2319 lietuvio: išvažiavo 11122 lietuviai, o grįžo – 8803 lietuviai. Teigiamą imigracijos balansą lėmė kitų šalių piliečiai.

2019 m. sausio-balandžio mėn. imigravo 1 602 žmonėmis daugiau negu emigravo, o 2018 m. tuo pačiu laikotarpiu emigravo 1 434 žmonėmis daugiau negu imigravo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius