-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

TOP5: esminės priežastys, kodėl kitais metais didės kainos

Kainų mažinimo priemonių planą pristatę valdantieji sako, kad jų receptas padės kovoje su prekių ir paslaugų brangimu. Tačiau kainos 2019-aisiais stiebsis į viršų nepaisant to, kokios priemonės įsigalios ir ar apskritai jos bus veiksmingos.  Kitais metais kainas kels pabrangusi elektra ir dujos, padidėję atlyginimai, mokesčių pakeitimai kai kuriems dirbantiesiems, akcizai, prognozuojamas ir tolesnis būsto kainų augimas.  
Prekybos centras
Prekybos centras / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

15min pateikia penkias priežastis, kurios lems kainų augimą.

1. Didėjantys atlyginimai. Nuo kitų metų sausio 1 dienos minimali alga didėja 30 eurų – iki 430 eurų. Nors kasmet darbuotojų, gaunančių minimalią algą, mažėja, tačiau liepą tiek uždirbo 47,7 tūkst. šalies gyventojų. Mažiau nei minimalią algą – 99,6 tūkst. Be to, darbdaviams ir kitais metais didės spaudimas didinti atlyginimus. Šiais metais vidutinis atlyginimas augo dešimtadaliu.

„Scanpix“ nuotr./Užmokestis
„Scanpix“ nuotr./Užmokestis

Pasak Lietuvos banko analitiko Tomo Šiaudvyčio, tokį augimą lėmė ir didėjantis darbuotojų trūkumas ir MMA augimas.

„Dabar juos dažnai tenka tiesiog perpirkti iš kitų įmonių. Visa tai įmonėms nemažai kainuoja, nes, ketindamos pritraukti darbuotojų, jos turi siūlyti vis didesnį darbo užmokestį“, – teigia Lietuvos banko analitikas.

Jei darbdaviai atlyginimus kels ir kitais metais, tai paveiks ir produktų kainas. Dalis paslaugas teikiančių įmonių bus priverstos kilstelėti kainas, ypač tai jautru regionuose.

2. Elektra ir dujos. 2019-aisiais elektra gyventojams brangs bent penktadaliu, verslui – trečdaliu. Dujos brangs apie 20 procentų. Nėra priežasčių, kodėl nebrangtų ir biokuras, o tai paveiks ir galutines šildymo kainas.

123rf.com nuotr. /Gamtinės dujos
123rf.com nuotr. /Gamtinės dujos

Šią savaitę paaiškės tikslūs tarifai. Į energijos kainų didinimą turės reaguoti stambieji gamintojai, kurių sąnaudose reikšmingą dalį sudaro elektra ir dujos. Per 300 parduotuvių regionuose vienijančios Nepriklausomų prekybos įmonių asociacijos vadovas Eimutis Radžvila yra sakęs, kad kitąmet dėl elektros brangimo nedidelei parduotuvei išlaidos padidės 140 eurų, ir tai gali būti mėnesio pelnas. Todėl bent jau mažosios parduotuvės bus priverstos branginti prekes.

3. Akcizai. Seimas birželį pritarė akcizų cigaretėms didinimui. Skaičiuojama, kad pakelis, kuriame yra 20 vnt., vidutiniškai galėtų pabrangti apie 0,11 euro (pakelis pigiausių cigarečių – 0,15 euro). Be to, kitais metais pirmą kartą nuspręsta apmokestinti elektroninių cigarečių skystį.

123RF.com nuotr./Elektroninės cigaretės kitąmet smarkiai kirs per kišenę
123RF.com nuotr./Elektroninės cigaretės kitąmet smarkiai kirs per kišenę

Nuo kitų metų kovo elektroninių cigarečių skysčio mililitrui bus taikomas 0,12 euro akcizas, o kaitinamojo tabako – 68,6 euro už kilogramą produkto. Cigarilių pakelis (kuriame yra 10 vnt. cigarilių) – apie 0,12 euro, o 30 gramų rūkomojo tabako – apie 0,30 euro.

4. Būstas. Kitais metais beveik nebus priežasčių būsto pigimui. Kaip yra teigęs Lietuvos banko valdybos pirmininkas ir Europos centrinio banko valdančiosios tarybos narys Vitas Vasiliauskas, pirmo palūkanų didinimo galima tikėtis nebent apie 2019 m. rudenį. Didesnės gyventojų pajamos ir santaupos leis dairytis didesnio arba antrojo būsto.

„Eikos“ namai Pilaitėje
„Eikos“ namai Pilaitėje

Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacijos direktorius M.Statulevičius tikino, kad ateityje numatomas tolesnis būsto kainų augimas, kainas didins ir nauji namai su aukšte energine klase, ir brangstanti darbo jėga, kuri sudaro apie 20 proc. visų statybos sąnaudų.

5. Mokesčių reforma. Automobilių ir namų remonto meistrai ir vaikų auklės prognozuoja, kad didins paslaugų kainas dėl mokesčių reformos.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Automobilių servise keičiamos padangos
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Automobilių servise keičiamos padangos

Kitais metais jie negalės dirbti su verslo liudijimais ir turės pertvarkyti veiklą – pereiti prie Individualios veiklos pažymėjimų. O tai, pasak šias paslaugas teikiančių asmenų, reiškia didesnius mokesčius – jiems reikės vesti buhalteriją, skaičiuoti pajamas, rinkti jas pagrindžiančius dokumentus, samdyti buhalterius, o tai – papildomos išlaidos. Tokių asmenų Lietuvoje – 20 tūkstančių. 15min kalbinti automobilių ir namų remonto meistrai atskleidė, kad dėl to paslaugų kainas kitais metais didins iki 30 procentų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius