-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Treji embargo metai: Rusijos maisto gamintojai ir augintojai maldauja jį pratęsti dar bent dešimtmečiui

Prieš trejus metus Rusija paskelbė embargą vakarietiškiems maisto produktams, tačiau per šį laiką vietos gamintojai jau spėjo prisitaikyti. Nors dėl to Rusijos vartotojai permoka už maisto produktus, skundžiasi dėl jų kokybės, tačiau Kremliuje neršia rusiškų maisto produktų gamintojai, kurie siekia, kad embargas būtų pratęstas bent 10 metų.
Rusijoje naikinami iš Vakarų šalių įvežti maisto produktai
Rusijoje naikinami iš Vakarų šalių įvežti maisto produktai / „Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr.
Temos: 2 Rusija Embargas

2014 metų rugpjūčio 6 dieną Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pasirašė įsaką dėl embargo, kuriuo uždrausta importuoti kai kuriuos maisto produktus iš Vakarų šalių, taip pat ir Lietuvos. Tai buvo Rusijos atsakas į Vakarų šalių paskelbtas sankcijas Rusijos valstybinėms bendrovėms dėl Kremliaus agresijos Ukrainoje, Krymo okupacijos.

Ėmėsi ir lobizmo

Šiuo metu embargas galioja mėsos, pieno, žuvies, vaisių ir daržovių, riešutų, druskos importui iš ES, JAV ir kitų šalių.

Per praėjusius trejus metus, kaip rašo „Kommersant“, Rusijos gamintojai ir net kai kurie valdininkai ėmėsi aktyvaus lobizmo – pelną nešantis embargas turi būti pratęstas. Tą palaiko ir V.Putinas, kuris pratęsė embargą iki 2018 metų pabaigos.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rusijos maisto prekių parduotuvėse kainos kandžiojasi
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rusijos maisto prekių parduotuvėse kainos kandžiojasi

Embargas daug nuostolių atnešė Rusijos prekybos tinklams. „Per vieną valandą buvo nutraukyti visi partnerystės ryšiai, kurie buvo kuriami daug metų, reikėjo atsisakyti tiekėjų, kurie per daug metų buvo atrinkti pagal produktų kokybę“, – atsimena poveikį Rusijos mažmeninės prekybos giganto „Diksi“, valdančio tokius parduotuvių tinklus kaip „Diksi“, „Viktorija“, „Megamart“, atstovai. Prekybos tinkle „Auchan“, kaip prisimena jo vadovai, maisto prekės iš Vakarų sudarė liūto dalį. Tačiau visiems teko prisitaikyti prie draudimo.

Atvežimas tapo brangesnis

Prekių tiekėjams teko nelengva užduotis – atgabenti produktų analogus iš tolimų Rusijos kampelių arba Europos šalių, kurios nepatenka į embargo sąrašą, tačiau logistiniu požiūriu tai buvo labai brangūs sandoriai. Be to, kai kurie maisto produktai iš Vakarų Europos vis tiek patekdavo į Rusiją, tačiau aplinkiniais keliais – per Baltarusiją, Pietų Ameriką. O tai labai padidindavo jų kainą.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Parduotuvė Maskvoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Parduotuvė Maskvoje


Tačiau augintojai ir gamintojai gali tik džiaugtis. Pavyzdžiui, paukštienos perdirbimas 2014-2016 metais Rusijos rinkoje padidėjo nuo 90 iki 95 proc., kiaulienos – nuo 87 iki 93 proc., jautienos – nuo 68 iki 82 proc. Pieno perdirbėjai Rusijoje irgi trina rankomis – sūrių importas per 2014-2016 metus sumažėjo 35 proc., o vietos gamyba išaugo per 20 proc., skelbia pieno perdirbėjų asociacija „Sojuzmoloko“.

Importas sumažėjo ženkliai

Daržovių importas per 2014-2016 metus sumažėjo beveik du kartus, o Rusijos augintojai produkcijos patiekė 21,3 proc. daugiau, skelbia Nacionalinė daržovių augintojų asociacija. Dar labiau situaciją įkaitino ir pelno augintojams atnešė turkiškų vaisių ir daržovių uždraudimas.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Turkiški citrusiniai vaisiai Maskvos prekybos centre
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Turkiški citrusiniai vaisiai Maskvos prekybos centre

Kai kurie ekspertai teigia, kad Rusijos augintojams ir perdirbėjams sukurtos tokios palankios sąlygos, kad jau neigiamai veikia konkurenciją. „Kažkuriame etape embargą jau reiktų švelninti dėl to, kad jau laikas stiprinti konkurenciją“, – pažymėjo žemės ūkio holdingo „Step“ vadovas Konstantinas Averinas.

Visa ši situacija smarkiai paveikė kainas prekybos tinkluose – tai įvyko ne tik dėl embargo. „Gazprombank“ ekonomikos prognozių centro analitikė Darija Snitko pažymi, kad rublio devalvacija, įvykusi panašiu metu kaip ir embargo paskelbimas, taip pat padarė rimtą įtaką kainoms. Vietos gamintojai pasinaudojo situacija, todėl labiausiai nuo embargo nukentėjo Rusijos vartotojai.

Tačiau gamintojų, perdirbėjų lobizmas neša vaisių. Žemės ūkio ministras Aleksandras Tkačiovas 2017 metų pradžioje pareiškė, kad embargą reiktų pratęsti dar bent 10 metų. Be to, siūloma „juodąjį sąrašą“ dar papildyti ir įtraukti daugiau draudžiamų importuoti produktų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius