Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 12 15 /16:31

M.Navickienė: sprendimas dėl MMA neturėtų būti keičiamas – ji augs iki 642 eurų

Trišalei tarybai antradienį vėl apsvarčius minimalios mėnesio algos (MMA) didinimą nuo kitų metų, socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė sako, kad ankstesnis Vyriausybės sprendimas dėl MMA didinimo neturėtų būti keičiamas.
Pinigai
Pinigai / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Taip, kaip buvo nuspręsta, kad kilimas yra būtent toks. Sutarti, kad jis pasiektas, nes nematome rodiklių, kurie galėtų rodyti kitas dinamikas. Būčiau toje pusėje, kad jo (susitarimo – BNS) reikėtų laikytis“, – Trišalės tarybos posėdyje sakė ministrė.

Tarybos nariai nepakeitė savo pozicijų dėl MMA didinimo nuo kitų metų – profsąjungos ir toliau teigė, kad ji turi augti, o darbdaviai tikino, jog reikia palaukti stabilesnės padėties.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Monika Navickienė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Monika Navickienė

Vyriausybė spalį nutarė, kad MMA kitąmet augs nuo 607 iki 642 eurų (iki mokesčių).

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Darbo teisės skyriaus vedėja Vita Baliukevičienė pabrėžė, kad dabartiniai rodikliai leidžia didinti MMA, todėl kitąmet ji augs, kaip ir nuumatyta.

„Buvo numatyta prašyti Trišalės tarybos išvados, jeigu ekonominės raidos scenarijuje bus numatyta, kad nedarbo lygis bus didesnis nei 8,5 proc., o vidutinis darbo užmokesčio (VDU) augimas – mažesnis nei 2 procentai. Kaip matome, nedarbo lygis yra mažesnis, o VDU augimas didesnis, todėl įsigalioja Vyriausybės nutarta 642 eurų alga“, – Trišalės tarybos posėdyje sakė V.Baliukevičienė.

Finansų ministerija pirmadienį paskelbė, kad nedarbo lygis 2021 metais bus 8,2 proc., o bruto VDU sieks 1475,9 euro, arba 4,1 proc. daugiau nei šiemet.

Vis dėlto Pramonininkų konfederacijos vadovas Ričardas Sartatavičius teigė, kad didinti MMA yra per anksti dėl pandemijos ir neapibrėžtos ekonominės situacijos. Jis siūlė MMA klausimą atidėti bent iki kitų metų pirmojo ketvirčio.

„Mūsų narių skatinami ir vedini pasiliekame prie savo pozicijos, jog didinti MMA yra per anksti, juolab atsižvelgiant į tai, koks pandemijos protrūkis ir kas bus po to, dabar sunku numatyti“, – posėdyje sakė jis.

Tuo metu Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkė Inga Ruginienė pabrėžė, kad privalu vadovautis Trišalėje taryboje numatyta formule dėl MMA didinimo bei vadovautis Finansų ministerijos ekonominėmis prognozėmis.

Trišalė taryba yra sutarusi, kad MMA ir VDU santykis neturi būti mažesnis kaip 45 proc. ir didesnis kaip 50 proc., bei turi atitikti ketvirtadalio didžiausią santykį tarp VDU ir MMA turinčių ES valstybių vidurkį, kuris numatomas pagal paskutinių trejų metų duomenis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius