Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Trūkstant grynųjų pinigų, Zimbabvė spausdins vietinius JAV dolerius

Grynųjų pinigų trūkumui Zimbabvės vyriausybę privertus apsispręsti pradėti spausdinti vietinius JAV dolerio pakaitalus ir apriboti sumas, kurias leidžiama išsigryninti, prie šalies bankų ketvirtadienį nusidriekė ilgos gyventojų eilės.
Zimbabvės iždas itin skylėtas.
Zimbabvės iždas itin skylėtas. / AFP/Scanpix nuotr.

Dėl hiperinfliacijos, kuri kartą buvo pasiekusi net 231 mln. proc., 2009 metais Zimbabvė buvo priversta atsisakyti nacionalinės valiutos ir įsivesti JAV ir Pietų Afrikos valiutas.

Pastaruoju metu atsiradus užsienio valiutos trūkumui, centrinis bankas trečiadienį paskelbė keletą radikalių priemonių. Be kita ko, buvo nustatyta, kad per dieną leidžiama išsigryninti ne daugiau kaip 1 tūkst. JAV dolerių, arba 20 tūkst. Pietų Afrikos randų.

Centrinio banko vadovas Johnas Mangudya taip pat pareiškė, kad centrinis bankas pradės spausdinti vietinius JAV dolerio ekvivalentus, „kurie šiuo metu yra kuriami“, kad sumažintų grynųjų pinigų trūkumą.

Jis paneigė, jog naujieji banknotai įvedami siekiant grąžinti suterštos reputacijos Zimbabvės dolerį, tačiau šis planas vis vien sulaukė kai kurių ekspertų kritikos.

Pasak nepriklausomo ekonomisto Johno Robertsono, „tai gali itin pakenkti visų interesams ir labai pavojinga ekonomikai. Netrukus gali prasidėti dar viena infliacijos istorija. Žmonės nesutiks, kad atlyginimai būtų mokami šiais pakaitalais. Jų nepriims parduotuvės, nes jų nebus galima panaudoti prekėms užsienyje pirkti. Tikiuosi, kad vyriausybė šių planų atsisakys.“

Pasak ekonomistų, grynųjų pinigų trūkumas, be kita ko, atsirado dėl užsienio prekybos deficito. Pavyzdžiui, pirmąjį ketvirtį šalies importas siekė 490 mln. JAV dolerių, o eksportas – tik 167 mln. JAV dolerių.

2009 metais, kai hiperinfliacija siekė vis naujų rekordų, o didžiausias apyvartoje esančių banknotų nominalas siekė net 100 trln. Zimbabvės dolerių, vyriausybė nuo kupiūrų nubraukė iš karto 12 nulių.

Šalį, kuriai tenka importuoti net pagrindines žaliavas, nuo 1980 metų valdo prezidentas Robertas Mugabė, kuriam jau yra sukakę 90 metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius