Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Turkija pirmąkart per dešimtmetį fiksuoja recesiją

Turkijos ekonomiką pirmąkart per pastarąjį dešimtmetį apėmė recesija, rodo pirmadienį paskelbti oficialūs duomenys.
Turkijos liros banknotai
Turkijos liros banknotai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Ši žinia buvo paskelbta likus vos kelioms savaitėms iki vietos valdžios rinkimų, per kuriuos prezidento Recepo Tayyipo Erdogano vyriausybė bus vertinama pagal tokius svarbius klausimus kaip ūkio augimas ir infliacija.

Palyginus su 2018 metų 3-uoju ketvirčiu, per paskutinius tris 2018 metų mėnesius šalies ekonomika susitraukė 2,4 procento, rodo Turkijos statistikos instituto (TUIK) sezoniškai ir kalendoriškai patikslinti duomenys.

Trečiąjį ketvirtį šalies ūkis taip pat smuktelėjo. Jeigu ekonomikos traukimasis fiksuojamas du ketvirčius iš eilės, tai atitinka daugelio pripažįstamą recesijos apibrėžmą.

Ketvirtąjį ketvirtį ekonomika susitraukė trimis procentais, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu 2017 metais.

Vertinant pagal visų metų rezultatus, Turkijos ūkis augo 2,6 procento, bet šis rodiklis vis tiek yra daug mažesnis negu 2017 metais fiksuotas 7,4 proc. augimas, pasiektas neramiu laikotarpiu po 2016-aisiais mėginto įvykdyti perversmo ir kelių didelių teroro atakų.

Lėtėjanti ekonomika ir praeitų metų valiutos krizės yra itin opios temos R.T.Erdoganui ir jo valdančiajai Teisingumo ir plėtros partijai (AKP) prieš kovo 31-ąją vyksiančius rinkimus. Turkijos lyderis dažnai girdavosi savo šalies ūkio sparčiu augimu per jo valdymo laikotarpį.

Infliacija taip pat išlieka didelė. Spalį ji pasiekė pastarųjų 15 metų aukštumas (25,24 proc.), nors vasarį nusmuko žemiau 20 procentų. Labiausiai šalyje brango maisto produktai.

Vėliausiai recesija Turkijoje buvo fiksuota 2009 metais, po pasaulinės ekonomikos krizės, neigiamai paveikusio paklausą užsienio ir vidaus rinkose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius