Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 01 13 /11:45

TVF neblogins pasaulio ekonomikos augimo 2023 metais prognozės

Nors pasaulio ekonomikoje tęsiasi sunkus laikotarpis, Tarptautinis valiutos fondas (TVF) neplanuoja eilinį kartą mažinti pasaulio ekonomikos augimo 2023 metais prognozės, kuri šiuo metu sudaro 2,7 proc., pareiškė TVF vadovė Kristalina Georgieva, kurią cituoja „Deutsche Welle“.
Tarptautinis valiutos fondas (TVF)
Tarptautinis valiutos fondas (TVF) / 123RF.com nuotr.

Jos teigimu, 2023-ieji pasaulio ekonomikai ir vėl bus sudėtingi ir nugalėti infliacijos dar nepavyks, tačiau, jei neįvyks jokių nenumatytų įvykių, neatsiras ir poreikio bloginti prognozes.

TVF vadovė pabrėžė, kad dabartinis pasaulis yra labiau neatsparus krizėms ir pasaulio bendruomenei reikia būti pasirengusiai netikėčiausiai rizikai, pavyzdžiui, klimato katastrofoms, galingoms kibernetinėms atakoms ar Rusijos karo Ukrainoje eskalacijai, pavyzdžiui, dėl galimo branduolinio ginklo panaudojimo.

Visgi Fondas, anot jos, ir toliau laikosi nuomonės, kad „pasaulinės recesijos bus galima išvengti“, jei nebus jokių neigiamų sukrėtimų ir net jei kai kurių šalių ekonomika patirs nuosmukį.

TVF vadovė: nuogąstavimai dėl naftos kainų kilimo nepasitvirtino

K.Georgieva pažymėjo, kad nuogąstavimai dėl naftos kainų šuolio nepasitvirtino, o darbo rinkos yra stabilios.

„Teigiama žinia ta, kad darbo rinkos yra patvarios. Kol žmonės turi darbą, jie leidžia pinigus, nepaisydami didelių kainų... Ir tai padėjo ekonomikai“, – pareiškė TVF vadovė, kurią cituoja agentūra „Reuters“.

„Tačiau visi mes žinome, kad finansavimo sąlygų griežtinimo poveikis dar pasireikš“, be kita ko, „nedarbui“, pažymėjo ji.

Pasak TVF vadovės, nors griežtesnės finansavimo sąlygos turės „dramatišką“ poveikį didelių skolų slegiamoms šalims, Fondas „horizonte neįžvelgia sisteminės skolų krizės“.

Spalio 11-ąją TVF pablogino pasaulio ekonomikos augimo 2023 metais prognozę nuo 2,9 iki 2,7 procento.

„Kalbant trumpai, blogiausia dar ateityje ir žmonės padėtį 2023-aisiais suvoks kaip recesiją“, – tuomet sakė TVF tyrimų departamento direktorius Pierre'as-Olivier Gourinchas.

„Laikytis kurso“

Kalbėdama apie atskiras pasaulio šalis, K.Georgieva pareiškė, kad Kinijai reikia „laikytis kurso“ atveriant savo šalį ir ekonomiką po beveik trejus metus taikytos griežtos „nulinės COVID-19“ politikos, kuri skaudžiai smogė šalies verslo aktyvumui.

„Svarbiausia, kad Kinija laikytųsi kurso ir neatsisakytų to atvėrimo“, – pabrėžė Fondo vadovė.

Anot jos, jeigu nuo šio „kurso“ nebus nukrypta, Kinijos indėlis į vidutinį pasaulio ekonomikos augimą jau maždaug metų viduryje galėtų tapti teigiamu.

K.Georgieva taip pat optimistiškai įvertino „įspūdingą“ rinkų atsparumą Jungtinėse Valstijose.

„Tai suteikia šiokių tokių ... vilčių, kad JAV išvengs recesijos“, – pareiškė ji ir pridūrė, kad galimas nuosmukis greičiausiai būtų labai nedidelis.

„Tačiau kol kas iš dinamikos matyti, kad labiau tikėtinas minkštas nusileidimas“, – prognozavo Fondo vadovė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius