-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

TVF nepagailėjo kritikos: Lietuvos reformose pasigenda ryžto, siūlo kaupti didesnius rezervus

Spalio 23–29 dienomis Lietuvoje dirbę Tarptautinio valiutos fondo (TVF) ekspertai apie Lietuvą atsiliepė ne vien rožiniais komplimentais. Vykdomos reformos nėra visapusiškos: yra rizikų, kad švietimo ir sveikatos apsaugos priežiūros tinklai nebus optimizuoti, mokesčių sistema stokoja NT ir aplinkosaugos mokesčių. Kai išorinės rizikos auga, šalies valdžia ketina išlaidauti labiau.
Borja Gracia
Borja Gracia / LRVK/ Dariaus Janučio nuotr.

TVF misijos vadovas Borja Gracia vertina, kad Lietuvos ekonomika išlieka stipri, varoma atlyginimų ir vartojimo augimo. Tačiau grėsmių daugėja – eksporto augimas lėtėja, o tą lemia išorinė aplinka.

Lietuvai problemų gali pridaryti mažėjanti pasaulio tarpvalstybinė integracija, atsinaujinusi įtampa euro zonoje, geopolitinės įtampos, vertina TVF.

Bet ir ne visi namų darbai padaryti – TVF Lietuvos įgyvendinamas mokesčių, pensijų ir kitas pertvarkas įvertino kaip „žingsnį reikiama linkme“, tačiau pasigedo ryžtingumo.

„Mokesčių naštos sumažinimas darbo jėgai yra sveikintinas, tačiau papildomų pastangų reikia siekiant sukurti platesnę pajamų bazę ir efektyvesnę mokesčių sistemą. Gaila, kad nepavyko įgyvendinti su tuo susijusių ir žadėtų aplinkosaugos mokesčių, nepraplėsta NT mokesčio bazė. Mokesčių politika turėtų surasti tinkamą pusiausvyrą tarp konkurencingumo, mažo mokesčių santykio nuo BVP bei socialinių poreikių užtikrinimo“, – vertina B.Gracia.

Anot jo, itin svarbios ir švietimo ir sveikatos apsaugos reformos Lietuvoje.

„Išankstinis atlyginimų didinimas, kuris reikalingas dėl žemo atlyginimo lygio, gali kelti riziką įgyvendinant kitas politiškai jautrias, bet kritines reformas, tokias kaip (mokyklų, ligoninių – 15min) tinklų racionalizacija ir konsolidacija. Tik visapusiška reforma šiuose sektoriuose leis Lietuvai sukurti konkurencingą darbo jėgą, reikalingą atlaikyti nepalankią demografinę situaciją“, – vertina B.Gracia.

TVF tikisi, kad atlyginimai Lietuvoje toliau augs esant žemam nedarbui, tačiau produktyvumas nesuspės iš paskos – augs lėčiau. Dėl to ekonomikos konkurencingumas gali sumažėti.

„Vienintelis būdas pasiekti stabilų realių atlyginimų augimą – didinti produktyvumo augimą įgyvendinant struktūrines reformas“, – teigiama B.Gracia komentare. Jis pažymi, kad atlyginimų augimas turėtų būti lėtesnis, kad kainų ir lūkesčių augimas būtų suvaldytas.

Vyriausybei kliuvo už mažėjantį ryžtą išlaikyti perteklinį biudžetą – kitąmet planuojamas perteklius bus mažesnis nei šiemet.

„Kuomet ekonomika sparčiai auga, o nedarbas žemas, stabilus ar augantis perteklius leistų išvengti prociklinės fiskalinės padėties rizikos. Kuomet tikimasi mažesnės išorinės paklausos ir didėja rizikos ekonominėms perspektyvoms, valdžios organai turėtų padidinti pastangas atstatyti fiskalinius buferius, skirtus ateities šokams“, – sako B.Gracia.

Jis vertina, kad siūlomas biudžetas parengtas realistinėmis ekonominėmis prognozėmis, tačiau yra ir rizika – jis priklausomas nuo to, kad laukiamas geresnis mokesčių administravimas.

„Lietuvos bankinė sistema yra gerai kapitalizuota, likvidi ir pelninga. Kredito rinka 2018 m. pirmą pusmetį plėtėsi sparčiai kartu su didėjančiomis būsto kainomis“, – sako B.Garcia ir patikina, kad Lietuvos bankas turėtų ir toliau riboti rinką, siekdamas valdyti sistemines rizikas.

Pranešime pažymėta, kad išankstinės išvados ir nuomonės neatspindi TVF valdybos požiūrio ir oficialaus vertinimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius