-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

TVF: nepaisant sankcijų, Rusijos ekonomika „laikosi geriau negu tikėtasi“

Nepaisant žalingų Vakarų sankcijų, kurios Maskvai buvo nustatytos po invazijos į Ukrainą, Rusijos ekonomika šią audrą, regis, atlaiko geriau negu tikėtasi, nes turi naudos iš didelių energijos išteklių kainų, antradienį pareiškė Tarptautinis valiutos fondas (TVF).
Uždarytos parduotuvės Rusijoje
Uždarytos parduotuvės Rusijoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Sankcijomis buvo siekta atkirsti Rusiją nuo pasaulinės finansų sistemos ir sumenkinti Maskvos galimybes finansuoti karą.

Tačiau TVF antradienį išleistoje pasaulio ekonomikos apžvalgoje „World Economic Outlook“ pagerino Rusijos bendrojo vidaus produkto (BVP) pokyčio šiais metais įvertį net 2,5 procentinio punkto, nors ir toliau numato, kad šalies ekonomika šiemet smuks, bet 6 proc., o ne 8,5 proc., kaip buvo prognozuota balandį.

Kol didžiųjų pasaulio ūkių, įskaitant JAV ir Kiniją, augimas lėtėja, „Rusijos ekonomika per antrąjį ketvirtį, apytikriais skaičiavimais, smuko mažiau negu buvo prognozuota anksčiau, nes naftos ir su energija nesusijusio eksporto rezultatai buvo geresni negu tikėtasi“, rašoma apžvalgoje.

Naftos kainos, metų pradžioje nesiekusios 80 JAV dolerių už barelį, kovą pašoko iki beveik 129 JAV dolerių už barelį, o vėliau smuko iki maždaug 105 JAV dolerių. Tuo tarpu gamtinių dujų kainos vėl kyla ir artėja prie neseniai pasiekto piko.

Pasak TVF, „vidaus paklausa Rusijoje“, nepaisant sankcijų, „taip pat demonstruoja tam tikrą atsparumą“, nes buvo imtasi priemonių „šių sankcijų poveikiui suvaldyti“.

Tuo tarpu Europai gresia rimtos pasekmės dėl jos priklausomybės nuo rusiškų energijos išteklių ir padėtis gali smarkiai pablogėti, jei Maskva nutrauktų dujų eksportą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius