Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

TVF prieštarauja D.Trumpui – Kinija nemanipuliavo nacionaline valiuta

Tarptautinis valiutos fondas (TVF) nemano esant įrodymų, kad Kinijos centrinis bankas sąmoningai sumaž
Donaldas Trumpas
Donaldas Trumpas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Penktadienį paskelbtoje metinėje Kinijos ekonomikos apžvalgoje TVF pareiškė, kad juanis „iš esmės yra stabilus“ kitų valiutų atžvilgiu, o tai rodo, jog nebuvo esminių įsikišimų iš Kinijos liaudies banko pusės.

Silpnesnis juanas Kinijos eksportuotojams suteiktų konkurencinį pranašumą prieš varžovus iš užsienio.

JAV iždo departamentas pirmadienį pavadino Kiniją manipuliuotoja valiuta pirmą kartą nuo 1994 metų. Šis žingsnis žengtas po to, kai Kinijos centrinis bankas leido juaniui nukristi iki žemiausio lygio per 11 metų.

„Akivaizdu, kad jie manipuliuoja savo valiuta“, – televizijos kanalui CNBC penktadienį pareiškė Baltųjų rūmų patarėjas prekybos klausimais Peteris Navarro.

Kinijos centrinis bankas kiekvieną rytą nustato valiutų kursą ir leidžia juaniui dienos metu svyruoti 2 proc. JAV dolerio atžvilgiu. Centrinis bankas gali pirkti arba parduoti valiutą – arba nurodyti komerciniams bankams tai daryti, – kad būtų išvengta per didelių juanio kurso svyravimų.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Kinijos juaniai
AFP/„Scanpix“ nuotr./Kinijos juaniai

Centrinis bankas, leisdamas juaniui nuvertėti, reagavo į ekonominę tikrovę. Kinijos ekonomika lėtėja – iš dalies ir dėl to, kad prezidentas D.Trumpas įvedė didesniu muitus 250 mlrd. JAV dolerių vertės importui iš Kinijos. Be to, nacionalinės valiutos vertę mažina rinkos spaudimas.

Du didžiausi pasaulio ūkiai yra įsitraukę į muitų karą Jungtinėms Valstijoms tvirtinant, kad Kinija vagia komercines paslaptis ir verčia užsienio bendroves perduoti svarbias technologijas. Iki šiol per dvylika derybų ratų nepavyko rasti išeities iš aklavietės.

Tikimasi, jog kitą mėnesį Kinijos delegacija atvyks į Vašingtoną tęsti derybų.

Visgi D.Trumpas penktadienį suneramino finansų rinkas pareikšdamas, kad „nesijaudintų“, net jei derybos nutrūktų.

Indeksas „Dow Jones Industrial Average“ smuko 90,75 punkto, arba 0,3 proc., o „Nasdaq Composite“ – maždaug 80,02 punkto, arba 1 proc., iki 7959.14 punkto.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius