Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

TVF reiškia „visišką pasitikėjimą“ savo vadove K.Georgijeva

Tarptautinio valiutos fondo (TVF) valdyba pirmadienį dar kartą patvirtino „visišką pasitikėjimą“ Vašingtone įsikūrusios organizacijos vadove Kristalina Georgijeva.
Kristalina Georgijeva
Kristalina Georgijeva / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Praėjusią savaitę organizacija teigė „labai greitai“ nuspręsianti dėl į skandalą įsivėlusios K.Georgijevos tinkamumo jai vadovauti.

Šis pareiškimas buvo paskelbtas, kai vieno nepriklausomo tyrimo išvados parodė, kad eidama savo ankstesnes pareigas Pasaulio banke K.Georgijeva spaudė darbuotojus pakeisti vieną ataskaitą, kad nebūtų supykdyta Kinija.

„Išnagrinėjusi visus pateiktus įrodymus, Vykdomoji valdyba dar kartą patvirtina visišką pasitikėjimą vykdomosios direktorės vadovavimu ir gebėjimu toliau efektyviai vykdyti savo pareigas“, – nurodė valdyba.

TVF valdyba nagrinėjo praeitą mėnesį teisinių paslaugų bendrovės „WilmerHale“ paskelbtas tyrimo išvadas, kad dirbdama Pasaulio banko generaline direktore K.Georgijeva buvo viena iš aukšto rango pareigūnų, spaudusių darbuotojus pakeisti duomenis Kinijos naudai, rengiant daug dėmesio sulaukiančios ataskaitos „Doing Business“, kurioje vertinama įvairių šalių verslo aplinka, 2018 metų leidimą.

Teisinių paslaugų bendrovė nustatė, kad K. Georgijeva kartu su bendradarbiu Simeonu Diankovu – buvusiu Bulgarijos finansų ministru, vadovavusiu rengiant ataskaitą „Doing Business“ – ir tuomečiu Pasaulio banko prezidentu Jimu Yong Kimu spaudė darbuotojus pakeisti Kinijos reitingų skaičiavimus, kad neužrūstintų Pekino.

Ataskaitoje „Doing Business“ pateikiamas šalių reitingas, kuriame valstybės išrikiuojamos įvertinus jų verslo reguliavimą ir pažangą įgyvendinant ekonomines reformas ir kuriame įvairios vyriausybės stengiasi pelnyti aukštesnę vietą, nes tai padėtų pritraukti daugiau investuotojų.

Tyrimo duomenimis, Pekinas pasiskundė, kad 2017 metų reitinge Kinijai atiteko tik 78 vieta, o kitų metų ataskaita būtų parodžiusi, kad šalis reitinge nusileido dar žemiau.

Pasaulio banko darbuotojai rengė „Doing Business“ 2018 metų leidimą, o vadovybė tuo metu dalyvavo sudėtingose derybose dėl savo skolinimo kapitalo didinimo, kurios priklausė nuo susitarimo su Kinija ir Jungtinėmis Valstijomis.

Tuo metu TVF valdyba sakė „mananti, kad peržiūros metu pateikta informacija neabejotinai neįrodo, kad generalinė direktorė atliko netinkamą vaidmenį, susijusį su „Doing Business“ 2018 metų ataskaita, kai ji buvo Pasaulio banko vadovė“.

68 metų K.Georgijeva pasveikino tokį sprendimą ir sakė, kad jai mesti kaltinimai buvo „nepagrįsti“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius