Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 03 27 /13:30

TVF skolins Ukrainai 14-18 mlrd. dolerių

Tarptautinis valiutos fondas (TVF) pasiekė susitarimą su Ukrainos vyriausybe dėl 14-18 mlrd. JAV dolerių (35-45 mlrd. litų) dydžio kreditavimo programos dvejiems metams, – pranešė TVF.
JAV doleriai
JAV doleriai / BFL nuotr.
Šis preliminarus susitarimas yra susietas su įpareigojimais Kijevui vykdyti griežtas reformas, kurios smarkiai paveiks Ukrainos ekonomiką ir šalies žmones, tačiau padės stabilizuoti krizės krečiamą šalį nuo nemokumo, didėjant Kijevo priešpriešai su Rusija.

Kovo 4-25 dienomis Kijevas dirbusios TVF misijos pranešime spaudai teigiama, jog iš viso Ukraina per artimiausius dvejus metus turėtų sulaukti 27 mlrd. dolerių (67,5 mlrd. litų) vertės tarptautinės finansinės paramos iš kai kurių šalių vyriausybių ir tarptautinių finansų institucijų.

TVF direktorių taryba susitarimą su Ukraina turėtų tvirtinti balandį. Tai atvertų kelią tolesnei pagalbai iš Vašingtono ir Europos Sąjungos. Briuselis yra pažadėjęs Kijevui 1,6 mlrd. eurų, Vašingtonas – 1 mlrd. dolerių, Tokijas – 1,5 mlrd. dolerių. Apie ketinimus padėti Ukrainai taip pat yra pranešę Pasaulio bankas, Europos rekonstrukcijos ir plėtros bankas, Europos investicijų bankas.

TVF misijos vadovas Nikolajus Georgijevas pareiškė, jog Ukraina gali jau balandį tikėtis pirmosios paskolos dalies.

Pasak N.Georgijevo, faktinė kreditavimo suma paaiškės tik tuomet, kai naujieji Vakarų šalių palaikomi Ukrainos lyderiai imsis reformų, kurias TVF bergždžiai ragino vykdyti dabar jau nuversto Kremliaus palaikomo prezidento Viktoro Janukovyčiaus vyriausybę.

TVF kaip vieną iš pagrindinių sąlygų, kad būtų patvirtina finansinės pagalbos programa, iškėlė reikalavimą nedelsiant nutraukti brangiai kainuojančias subsidijas už suvartojamas dujas.

Valstybinė energetikos bendrovė „Naftogaz“ jau paskelbė, gamtinės dujos buitiniams vartotojams nuo gegužės brangs 50 proc., o šildymo bendrovėms nuo liepos – 40 procentų. Tikėtinas tarifų didinimas ir kitąmet.

TVF taip pat nori, kad Ukrainos centrinis bankas liautųsi dirbtinai stiprinęs nacionalinę valiutą, vyriausybė raginama mažinti korupciją ir biurokratiją.

Ukrainos bankas jau apribojo savo intervencijas grivinos kursui palaikyti, o dėl to sprendimo grivina nuo metų pradžios nuvertėjo daugiau nei 25 proc. JAV dolerio atžvilgiu.

Ekonomistų nuomone, TVF dėl šios programos apsisprendė greičiau negu planavo iš pradžių, nes Ukrainos vyriausybė gali tapti nemoki per kelis mėnesius.

Sparčiai senkančių Ukrainos užsienio valiutos išteklių, kurie buvo išeikvoti ankstesniais metais, siekiant dirbtinai palaikyti stabilų grivinos kursą ir išvengti visuomenės nepasitenkinimo, dabar pakaktų tik dviem mėnesiams, atsiskaitant už importuojamas prekes.

Kijevas per kelis ateinančius mėnesius taip pat privalo grąžinti milijardus dolerių skolų užsienio kreditoriams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius