-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tyrimas: cigarečių kontrabanda šalyje auga

Rinkos tyrimų bendrovės “Nielsen” atlikto tuščių pakelių tyrimo duomenimis, šešėlinės tabako gaminių rinkos mastas Lietuvoje 2018 m. IV ketvirtį siekė 19,3 proc. ir nuo 2018 m. II ketvirčio išaugo 1,6 proc. Kontrabandinės cigaretės: paklausa ir pasiūla auga kasdien. Apie tai rašoma žiniasklaidai išplatintame pranešime.
Sulaikyta kontrabanda
Sulaikyta kontrabanda / Kauno apskrities VPK nuotr.

Net 77,1 proc. neapmokestintų cigarečių Lietuvą pasiekė iš Baltarusijos – šioje kaimyninėje šalyje pagamintos cigaretės sudarė 14,8 proc. visų Lietuvoje surūkomų cigarečių. Nors nuo 2010 m. nelegalių tabako gaminių dalis susitraukė daugiau nei dvigubai, nuo 2016 m. vėl fiksuojamas nelegalių cigarečių dalies augimas. Lietuva išlieka tarp daugiausia nelegalių cigarečių vienam gyventojui suvartojančių valstybių Europos Sąjungoje (ES).

Į šį sąrašą taip pat patenka kitos ES rytinio pasienio rinkos – Latvija, Lenkija, Rumunija, be to, šalys, kuriose tabako gaminių kaina yra labai aukšta – Didžioji Britanija, Airija ir kt. Lietuvoje didžiausia kontrabandinių cigarečių dalis fiksuota Marijampolė, kur beveik trečdalis (31,3 proc.) visų pakelių buvo atgabenti iš trečiųjų šalių. Nelegalių cigarečių ženkliai didelis paplitimas taip pat buvo fiksuojamas Radviliškyje (28,4 proc.), Alytuje (28,3 proc.), Kėdainiuose (26,5 proc.), Kaune (25,3 proc.) ir Šiauliuose (20,9 proc.).

„Nelegalios tabako gaminių rinkos augimo tendencijos bei pagrindiniai jų tiekimo šaltiniai parodo, kad gyvendami prie išorinės ES sienos turime būti ypatingai atsargūs reguliuodami šį sektorių. Nenuosekli akcizų politika ar pasaulyje nepasiteisinusios reguliacinės praktikos taikymas, kontrabandos masto požiūriu, Lietuvai būtų iš tiesų pavojingas“, – teigė Nacionalinės tabako gamintojų asociacijos vadovas Arnas Neverauskas. Dėl išaugusio kontrabandinių cigarečių rinkos dydžio Lietuva neteko apie 53 milijonų eurų per metus. VMI duomenimis, iš akcizų, taikomų legaliems tabako gaminiams, 2017 m. buvo surinkta 276 milijonai eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius