Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tyrimas: JAV vartotojų pasitikėjimas šalies ekonomika rugsėjį vėl šoktelėjo

JAV vartotojai rugsėjį dėl augančių atlyginimų ir mažėjančių degalų kainų buvo daug geriau nusiteikę dėl Amerikos ekonomikos dabarties ir ateities, parodė antradienį paskelbti atidžiai stebimo tyrimo rezultatai.
JAV doleriai
JAV doleriai / 123RF.com nuotr.

Tyrimų organizacijos „Conference Board“ duomenimis, vartotojų pasitikėjimo indeksas šoktelėjo beveik penkiais punktais iki 108 punktų, viršydamas ekonomistų prognozes.

Tai buvo antrasis mėnesinis prieaugis iš eilės ir aukščiausias rezultatas nuo balandžio mėnesio.

JAV Federalinio rezervo sistema (FRS) praėjusią savaitę trečią kartą iš eilės padidino palūkanų normas 75 baziniais punktais, siekdama atvėsinti didžiausią pasaulio ekonomiką ir sumažinti sparčiausią per 40 metų infliaciją.

Kol kas pažanga yra lėta, nes atkaklūs vartotojai, sukaupę santaupų, ir toliau išlaidavo, remdami ekonominę veiklą.

Visgi apklausa parodė, kad lūkesčiai dėl infliacijos mažėjo trečią mėnesį iš eilės, o tai yra gera žinia centriniam bankui.

„Susirūpinimas dėl infliacijos rugsėjį toliau sklaidėsi – tai daugiausia paskatino mažėjančios degalų kainos – ir dabar yra žemiausiame lygyje nuo metų pradžios“, – pažymėjo Lynn Franco iš „Conference Board“

Tyrimas parodė, kad stiprios darbo rinkos paskatinti respondentai jautėsi geriau dėl savo dabartinės padėties ir lūkesčių ateinantiems šešiems mėnesiams, tačiau L.Franco perspėjo, kad „vis dėlto recesijos rizika išlieka“.

Ketinimai pirkti didelius pirkinius skyrėsi – planų pirkti automobilius ir buitinę techniką daugėjo, tačiau stebėtas vis didesnis nenoras investuoti į būstą, o tai, pasak L.Franco, atspindi didėjančias būsto paskolų normas ir vėstančią būsto rinką.

„Žvelgiant į ateitį, pasitikėjimo ekonomika padidėjimas gali nuteikti vartotojų išlaidoms paskutiniais 2022 metų mėnesiais, tačiau infliacija ir palūkanų normų kėlimas trumpuoju laikotarpiu tebebus stiprūs augimą stabdantys vėjai“, – sakoma L.Franco pranešime.

Tyrimų bendrovės „Pantheon Macroeconomics“ vyriausiasis ekonomistas Ianas Shepherdsonas perspėjo, kad geros nuotaikos „gali ilgai nesitęsti, nes žmonės sureaguos į pastarojo meto akcijų kainų kritimo ir naujausių FRS palūkanų didinimų – kurių ateityje dar laukia – padarinius“.

„Visgi kol kas žmonių požiūris tiek į ekonomikos dabartį, tiek į ateitį, pagerėjo, o pagrindinis indeksas šiuo metu vos keliais punktais atsilieka nuo piko, buvusio prieš invaziją į Ukrainą“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius