Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

U2 lyderis Bono prabilo apie investiciją Lietuvoje: „Noriu žinoti viską, ką žino VMI“

Legendinės roko grupės U2 lyderis Paulas Davidas Hewsonas, geriau žinomas tiesiog kaip Bono, pirmąsyk pasisakė apie savo verslą Lietuvoje – dešimtmetį slapta valdomą prekybos centrą „Aušra“ Utenoje. U2 vokalistas stoja jo netikėtą investiciją atskleidusios žurnalistų komandos pusėn.
8 vieta: dainininkas Bono – 610 mln. JAV dolerių
Dainininkas Bono / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Bono pasisakymą gavo ir su 15min pasidalijo Paradise Papers partneriai iš BBC. U2 vokalistas pirmiausia pasisako apie savo verslo Lietuvoje mokestinius reikalus.

Kaip jau skelbėme, Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) šiuo metu atlieka kontrolės procedūras „Aušrą“ valdančios bendrovės atžvilgiu. Bono rodo didelį susirūpinimą ir tikisi sužinoti tolesnes VMI išvadas.

„Net būdamas pasyviu smulkiu investuotoju Lietuvos įmonėje (čia Bono rašo „UAB2 in Lithuania“ – aut. past.), būčiau nepaprastai susikrimtęs, jei [paaiškėtų, kad] padaryta kas nors abejotino, šalia figūruojant mano vardui“, – teigia U2 lyderis.

VIDEO: #U2ENA: daina apie neįtikėtiną, bet neabejotiną U2 lyderio Bono investiciją Utenoje

Bono nurodo sulaukęs užtikrinimo, kad „Aušrą“ valdanti įmonė „Nude Estates 2“ laikosi visų mokestinių reikalavimų. „Bet jei paaiškėtų, kad taip nėra, noriu žinoti viską, ką žino VMI. Taigi aš taip pat sveikinu patikrinimą, kurio jie ėmėsi“, – teigia Bono.

Gyva roko legenda kartu stoja į vieną barikadų pusę su Paradise Papers žurnalistais. Bono ragina siekti daugiau skaidrumo ir daugiau atvirumo kalbant apie įmonių savininkus įvairiose šalyse.

„Aš į tai žiūriu labai rimtai. Pasisakiau už duomenų apie ofšorinių įmonių savininkus skaidrumą. Būtent todėl mano pavardė yra dokumentuose (Bono pėdsakai Lietuvoje aptikti per Maltos registrą – aut. past.), o ne investiciniame fonde.

Aš sveikinu šią žurnalistiką. Registrai turi būti vieši. Kad suprastum, kas kur vyksta, duomenų nuotėkiai neturi būti būtini. Registrai turi būti atviri, kad žiniasklaida ir visuomenė galėtų matyti tai, ką mato valdžia“, – teigia jis, čia paminėdamas Gernsį – britų kontroliuojamą jurisdikciją, kur įmonių savininkų duomenys iš esmės neprieinami.

Būtent per Gernsyje registruotą įmonę Bono šiuo metu yra, kaip pats sako, pasyvus investuotojas Utenoje.

Primename, kad „Aušros“ prekybos centrą valdantis verslas nemoka pelno mokesčio – anot įmonės vadovo Sigito Jautakio, tai daryti leidžia 2010 m. dėl krizės atliktas naujas turto vertinimas. Jo metu nustačius, kad prekybos centro vertė smuko maždaug 3 mln. eurų, esą susidarė realus nuostolis, kurį esą galima perkelti į tolesnius metus ir tuo pagrindu nemokėti pelno mokesčio.

Su tokiu vertinimu nesutinka mokesčių ekspertė Rūta Bilkštytė. Anot jos, pakeitus turto vertę apskaitoje, tai neturėtų tapti pagrindu nemokėti pelno mokesčio. Panašios pozicijos, vertinant „Nude Estates 2“ duomenis, praėjusią savaitę laikėsi ir VMI – esą čia atliktas ilgalaikio turto vertės sumažinimas „nesudaro sąlygų mokesčių mokėtojui ateityje dėl šios priežasties nemokėti pelno mokesčio“.

R.Bilkštytės preliminariais skaičiavimais, „Aušros“ valdytojai valstybei gali būti skolingi apie 47 tūkst. eurų pelno mokesčio. Tačiau turto vertės perskaičiavimas esą sudarė sąlygas nesumokėti dar apie 400 tūkst. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius