Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

U2 lyderis meta verslą Lietuvoje: supyko dėl mokesčių

Daugiau nei dešimtmetį Utenos prekybos centrą „Aušra“ slapčia valdęs legendinės roko grupės U2 vokalistas Bono atsisako verslo mūsų šalyje. Tokį sprendimą jis priėmė 15min paskelbus apie Mokesčių inspekcijos sankcijas „Aušrą“ valdančiai bendrovei.
U2 lyderis Bono atsisako investicijos į prekybos centrą Utenoje
U2 lyderis Bono atsisako investicijos į prekybos centrą Utenoje / AFP / „Scanpix“ ir Luko Balandžio / 15min nuotr.

Nuo 2007 metų Paulas Davidas Hewsonas – arba tiesiog Bono – su partneriais kontroliavo Lietuvos įmonę „Nude Estates 2“. Jo dalyvavimą šiame versle atskleidė tarptautinis Paradise Papers tyrimas. Bet paaiškėjo kur kas daugiau.

15min surinktų duomenų pagrindu, Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) ėmėsi „Nude Estates 2“ patikrinimo. Po maždaug porą mėnesių užtrukusių kontrolės procedūrų, VMI informavo, kad bendrovei priskaičiuoti papildomi mokesčiai. Ir tai tapo pretekstu Bono pasitraukimui iš verslo Utenoje.

VMI išvadų U2 lyderis neginčija, tačiau roko žvaigždė nutarė nemalonią mokesčių istoriją pabaigti turbūt greičiausiu būdu – nutraukiant santykius su savo lietuvišku verslu. Anot jo, nesumokėti mokesčiai Lietuvoje atsirado dėl „techninės klaidos“.

„Visiškai palaikau mokesčių tarnybos patikrinimą ir esu dėkingas, kad jis jau yra baigtas. Kaip suprantu, „Nude Estates“ geranoriškai sumokėjo [mokesčius], kad padengtų techninę klaidą iš 2012 m. deklaracijų. Nors mokesčių inspekcija nenustatė nieko neteisėto įmonės veikloje, nesu patenkintas tuo, kad šiai klaidai nustatyti prireikė patikrinimo. Taigi nurodžiau savo konsultantams nutraukti mano investiciją šioje įmonėje, kurios valdyme nedalyvavau“, – „The Guardian“ skelbiamame pareiškime teigia Bono, visą laiką akcentavęs, kad Lietuvoje jis tebuvo „pasyvus investuotojas“ į „Aušros“ prekybos centrą.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Bono
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Bono

VMI nedetalizuoja, kokiu pagrindo Bono paliekamam verslui priskaičiuota 34 tūkst. eurų mokesčių ir 19 tūkst. eurų delspinigių. Mokesčių inspekcija apsiriboja abstrakčia informacija, jog sankcijos pritaikytos už 2012 m. periodą, o įmonė mokesčius ir delspinigius susimokėjo geranoriškai.

Patikrinimą „Nude Estates 2“ atžvilgiu VMI pradėjo gavusi 15min surinktą informaciją. „Aušrą“ valdanti bendrovė 2010 m. atliko naują savo turto – t.y. „Aušros“ – vertinimą ir taip apskaitė apie 3 mln. eurų nuostolį. Jo pagrindu, kaip pripažino bendrovės vadovas Sigitas Jautakis, įmonė vėlesniais metais nemokėjo pelno mokesčio, nors buvo pelninga.

Mokesčių ekspertės Rūtos Bilkštytės vertinimu, toks mechanizmas galėjo leisti Bono verslui leido iki 2016 m. nesumokėti apie 47 tūkst. eurų pelno mokesčio. Dar apie 400 tūkst. eurų esą buvo galima išvengti vėlesniais metais, taip pat susirenkant pelną be mokesčių. VMI nedetalizuoja, ar būtent už tai susimokėjo Bono verslas. Tačiau dar istorijos pradžioje VMI pareiškė, kad tokiu būdu sugeneruotas nuostolis neturėtų būti priskiriamas prie leidžiamų atskaitymų.

Tuo metu nei VMI, nei R.Bilkštytė nežinojo, kad kalba eina apie U2 lyderio valdomą verslą. Mokesčių inspektoriai kontrolės procedūras pradėjo dar prieš pasirodant informacijai, jog „Aušra“ yra Bono nuosavybė.

Paradise Papers tyrimą koordinuoja Vokietijos leidinys Süddeutsche Zeitung ir tarptautinis žurnalistinių tyrimų centras ICIJ. Lietuva – viena pirmų, o galbūt ir pati pirma šalis, kurios biudžetas jau pasipildė Paradise Papers duomenų dėka. Ankstesnio Süddeutsche Zeitung ir ICIJ koordinuoto tyrimo – Panama Papers – dėka Lietuvos biudžetą jau papildė 250 tūkst. eurų.

15min – vienintelis Paradise Papers ir Panama Papers partneris Lietuvoje.

VIDEO: #U2ENA: daina apie neįtikėtiną, bet neabejotiną U2 lyderio Bono investiciją Utenoje

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius