Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ūkio banko nuostoliai pribloškė

Ūkio bankas rinką pribloškė nelauktu 70,5 mln. litų konsoliduotu grynuoju nuostoliu per 2009 m., mat po pirmųjų trijų ketvirčių grupė dar apskaitė 6,4 mln. litų pelną. Padėčiai negerėjant, bankas gali būti priverstas tiesti ranką į akcininkų kišenes, o jei smulkieji neprisidėtų, tai lemtų jų akcijų dalies mažėjimą, rašo „Verslo žinios“.
Ūkio bankas
Ūkio bankas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Vilniaus diena“ ir „Kauno diena“ rašo, kad rinkos dalyviai spėlioja, kaip paaiškinti tokį banko „Snoras“ delsimą skelbti rezultatus ir kokio rezultato laukti – nemažų nuostolių ar nedidelio pelno. Pernai šio banko vadovai taip pat teigė, kad bankui 2009-ieji buvo sunkūs, tačiau tikėtasi šiokio tokio pelno.

Lietuvos banko duomenimis, pelningai praėjusiais metais dirbo du bankai ir trys užsienio bankų skyriai. Vienas iš pelningai dirbusių buvo Medicinos bankas, kuris per praėjusius metus gavo 0,5 mln. litų pelno, antrasis bankas kol kas nežinomas.

„Ūkio banko nuostolis pribloškiantis ir liūdinantis, per metus bankas atidėjo apie 4 proc. paskolų portfelio. Mane stebina banko paskolų atidėjinių formavimo politika, kadangi pirmus tris ketvirčius bankas nieko nesuformavo, o paskutinį ketvirtį priskaičiavo beveik 100 mln. Lt nuostolio. Tokie dalykai skaidrumo rinkai netekia“, – sakė Norvegijos „Orion Securities“ Vilniaus filialo vadovo pavaduotojas Aurelijus Burda.

Ūkio banko Finansų tarnybos vadovas Arnas Žalys tikino, kad paskutinis ketvirtis buvo kritinis banko klientų veiklos rezultatams, todėl bankas pervertino jų finansinės būklės ir įkeisto turto, daugiausia nekilnojamojo turto, vertės pasikeitimus.

„Nors vietos bankai ir ne taip noriai rodo nuostolius, tikėtina, kad per praėjusius metus jie jau pasiruošė, kam reikėjo, pasididino kapitalą. Lietuvos bankas taip pat žino situaciją, todėl grėsmės sistemos stabilumui šįmet neturėtų kilti“, – sakė finansų analitikas Stasys Jakeliūnas. Jo nuomone, bankų bėdos dar nesibaigė, o 2010–ieji šiame sektoriuje gali būti labai panašūs į 2009 metus.

„Remiantis tam tikrais vertinimais, Švedijos centrinio banko vadovo pareiškimu, Pasaulio banko studija, Lietuvoje bankų nuostolių dalis yra gana maža, todėl ir per šiuos metus bankai gali patirti panašų nuostolį kaip ir praėjusiais metais“, – prognozavo S.Jakeliūnas.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius