Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 08 08 /11:02

Ūkio ministras Evaldas Gustas mano, kad į Rusijos sankcijas galima nekreipti dėmesio

Lietuvos bendrojo vidaus produkto (BVP) augimas dėl Rusijos sankcijų gali sulėtėti 0,2 proc., teigia ūkio ministras. Tačiau Evaldas Gustas perspėja, kad Lietuvai nereikėtų tikėtis didelių Europos Sąjungos kompensacijų dėl Rusijos taikomo žemės ūkio ir maisto produktų embargo. Tiek ūkio ministras, tiek žemės ūkio ministrė mano, kad uždaryta Rusijos rinka Lietuvos gamintojų skaudžiai nepaveiks.
Dalia Grybauskaitė ir Evaldas Gustas
Dalia Grybauskaitė ir Evaldas Gustas / Prezidentūros nuotr.

„Rusijos sankcijų šviesoje mes galime konstatuoti, kad įtaka nebus labai didelė, skaičiuojama, kad jeigu šitas procesas užsitęs ilgesnį laikotarpį, dėl maisto prekių eksporto embargo bendrojo vidaus produkto augimas gali sulėtėti 0,2 proc.“, – penktadienį po susitikimo su prezidente Dalia Grybauskaite sakė E.Gustas.

Anot jo, Lietuva nereikėtų tikėtis didelių kompensacijų iš Europos Komisijos dėl Rusijos taikomo embargo.

Rusijos sankcijų šviesoje mes galime konstatuoti, kad įtaka nebus labai didelė, skaičiuojama, kad jeigu šitas procesas užsitęs ilgesnį laikotarpį, dėl maisto prekių eksporto embargo bendrojo vidaus produkto augimas gali sulėtėti 0,2 proc., – sakė E.Gustas.

„Aš pritariu Suomijos ministrui pirmininkui, kuris pasakė, kad bus ieškoma galimybių, ir iš tikro, aš manau, kad ir Žemės ūkio reikalų taryboje, ir Bendrųjų reikalų taryboje šitie klausimai bus aptariami, tik nedėkime didelių vilčių, kad didelės kompensacijos ar subsidijos bus skiriamos šiems tikslams, nes paveiktos yra visos Europos Sąjungos šalys“, – aiškino ministras.

Anot jo, šalies gamintojai persiorientuoja į kitas rinkas, tad Rusijos rinkos uždarymas jų skaudžiai paveikti neturėtų.

„Žiūrint eksporto tendencijas šių metų penkių mėnesių, jos rodo, kad verslas išmoko tam tikras pamokas. Per penkis mėnesius, palyginti su pernai, gyvulinės kilmės produktų į Rusiją sumažėjo 11,2 proc., paruoštų maisto produktų taip pat sumažėjo 11,3 proc. Vadinasi, verslas orientuojasi, ieško naujų rinkų šioje susidariusioje situacijoje“, – tikino ministras.

Anot jo, eksporto mažėjimas nulemtas ne Lietuvoje siaučiančio afrikinio kiaulių maro, o noru mažinti pardavimus Rusijoje: „Pieno produktų gamintojų produkcija netgi po embargo atšaukimo pieno produktams mažėjo, ir mažėjimo tendencija jaučiasi ir dabar, vadinasi, nesusiję su tam tikrais kiaulių maro atvejais ir, pieno gamintojai randa naujas rinkas, būtent ne Rusiją“.

E.Gustas teigė, kad agentūra „Versli Lietuva“ eksporto skatinimui papildomai skirs 2,5 mln. litų.

Žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė teigė, kad reikia skatinti įmones ieškoti naujų rinkų.

„Manome, kad greičiau priimti įstatymus, kurie leistų eksportuoti mūsų galvijų mėsą į musulmoniškas šalis, į kitas valstybes. Apie tai kalbama ir daromi tie veiksmai“, – po susitikimo su prezidente sakė V.Baltraitienė.

Anot jos, ūkininkų Rusijos sankcijos stipriai paveikti neturėtų, nes, pavyzdžiui, sodų ir daržų derlius šiemet yra toks, kad jį turėtų suvartoti vidaus rinka.

„Sodininkų, daržininkų derlius yra toks, kad nepadidino eksporto, tai manome, kad užteks vidaus rinkos suvartojimui, bet mes skatinsime, kad būtų daugiau atiduodama savoms įmonės, gaminama produkcija, ne tiesiogiai eskportuoti žaliavą“, – sakė žemės ūkio ministrė.

Rusija ketvirtadienį 1 metams apribojo mėsos, vaisių ir daržovių, pieno ir jo produktų importą iš Europos Sąjungos, JAV ir kitų šalių, palaikančių sankcijas Rusijai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius