Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ŪkioLeaks: kruvini pinigai Ūkio banke kerta per Austrijos banko akcijas

Į viešumą iškilę Ūkio banko duomenys kerta per stambių Europos bankų reputaciją. Pirmadienį, dar prieš pradedant viešinti tarptautinio žurnalistinio tyrimo medžiagą, nukentėjo „Nordea“ banko akcijos. Dabar krenta Austrijos „Raiffeisen“. Šio banko akcijos – pigiausios beveik per dvejus metus. Be to, į Austriją veda dar vienas kruvinų pinigų pėdsakas iš Ūkio banko.
„Raiffeisen“ bankas
„Raiffeisen“ bankas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Raiffeisen“ buvo vienas pagrindinių bankų korespondentų, per kuriuos užsienio rinkose veikė Ūkio bankas.

15min partneriai tarptautiniame tyrime „Troika Laundromat“, portalas „Addendum“ ir leidinys „Profil“, iškėlė klausimus dėl „Raiffeisen“ vaidmens šioje istorijoje bei banko pinigų plovimo prevencijos procedūrų. Taip pat išaiškinta, kad sąskaitomis Ūkio banke naudojosi 2012 m. nužudytas Austrijos advokatas, sietas su Rusijos nusikalstamomis grupuotėmis.

Visas ŪkioLeaks istorijas kviečiame sekti specialiame polapyje.

Austrijos žurnalistų analizė rodo, kad 2005–2013 m. periodu iš Ūkio banko sąskaitų į sąskaitas „Raiffeisen“ iškeliavo mažiausiai 630 mln. dolerių. Tai tik šiek tiek mažesnė suma nei ta, dėl kurios šiuo metu linksniuojamas „Nordea“ bankas, taip pat įsivėlės į „ŪkioLeaks“ skandalą.

Kol kas garsiausias „Troika Laundromat“ ryšys su Austrija – Erichas Rebasso. Su juo siejamose sąskaitose Ūkio banke gulėjo apie 96 mln. dolerių. Austrijos žurnalistai išaiškino, kad pinigai su šiuo advokatu siejamas sąskaitas Ūkio banke keliavo per „Raiffeisen“.

Anot Austrijos žiniasklaidos, E.Rebasso galimai dirbo nusikalstamoms grupuotėms iš Rusijos. Advokatas 2012 m. buvo pagrobtas ir nužudytas.

„Raiffeisen“ kol kas santūriai komentuoja situaciją. Bankas žada įvertinti atskleistą medžiagą, tačiau nesako, kokias būtent operacijas vertins – esą to neleidžia konfidencialumo įsipareigojimai.

„Raiffeisen“ akcijos Vienos biržoje antradienį smuko į rekordines žemumas. Kaip skelbia portalas orf.at, banko akcijų kursas smuko 11 proc., iki žemiausios kainos nuo 2017 m. balandžio.

„Troika Laundromat“ – tarptautinis žurnalistinis tyrimas, paremtas nutekėjusiais Ūkio banko duomenimis, kuriuos gavo tiriamosios žurnalistikos centras OCCRP bei 15min.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius