-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ukrainos premjeras: šalies ekonominis stabilumas priklausomas nuo išorinės finansinės paramos

Ukrainos vyriausybės vadovas Volodymyras Hroismanas pripažino, jog šalies ekonominis stabilumas visiškai priklauso nuo išorinės finansinės paramos.
Volodymyras Hroismanas
Volodymyras Hroismanas / „Scanpix“/AP nuotr.

„Mes per metus išleidžiame 130 mlrd. grivinų užsienio skolos aptarnavimui. Kol kad mes nesame pajėgūs savarankiškai, be išorinės finansinės paramos plėtoti savo ekonomiką“, – vyriausybės posėdyje trečiadienį kalbėjo premjeras.

Šią savaitę darbą Kijeve pradėjo Tarptautinio valiutos fondo (TVF) misija, iš kurio Ukraina tikisi šiemet sulaukti bent 2 mlrd. JAV dolerių. Kita vertus, TVF kreditavimo pratęsimas palengvintų Europos Sąjungos bei Pasaulio banko finansinės paramos išmokų gavimą.

Kijevas naudojasi 17,5 mlrd. JAV dolerių vertės gyvybiškai svarbia TVF ilgalaike kreditavimo programa, kad susidorotų su krize, kurią sukėlė 2014 metų balandį prasidėjęs Rusijos remiamas karas šalies rytuose. Pernai TVF Ukrainai skyrė tik vieną 1 mlrd. dolerių dydžio išmoką iš planuotų kelių, kurių suma būtų siekusi 4,5 mlrd. dolerių. Kitos išmokos buvo įšaldytos, TVF ekspertams pažėrus kritikos dėl struktūrinių reformų Ukrainoje, o ypač – dėl nepakankamos kovos su įsišaknijusia korupcija.

2014-2015 metais Ukrainos valstybės skola augo 5 mlrd. JAV dolerių, užpernai ji padidėjo dar beveik 5,5 mlrd. dolerių, pernai – 5,3 mlrd. dolerių ir šių metų pradžioje buvo vertinama 76,3 mlrd. dolerių.

Ukrainos nacionalinio banko skaičiavimais, vyriausybė ir centrinis bankas privalės šiais metais užsienio kreditoriams sumokėti 7,4 mlrd. dolerių, o per artimiausius dvejus metus – dar apie 8,6 mlrd. dolerių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius