-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ukrainos verslininkas: gyvenimo kokybė tapo dešimteriopai prastesnė

Pasaulio banko reitinge „Doing business“ Ukraina pakilo per šešiolika pozicijų – dėl to, kad supaprastino mokesčių mokėjimą įmonėms, įvedė elektronines deklaracijas. Verslininkai pripažįsta, kad biurokratija gal ir sumažėjo, tačiau dėl visos šalies ekonominio nuosmukio padėtį vertina kaip sudėtingą.
Ukrainos grivinų banknotai
Ukrainos grivinų banknotai / „Scanpix“ nuotr.

Nedidelę leidybos įmonę turintis ukrainietis Denisas Chmarskijus dėl sumažėjusių užsakymų prieš metus atleido kelis darbuotojus.

Ukrainos BVP pernai smuko daugiau nei 7 proc., šiemet, kaip prognozuojama, smuks dar 4 proc., tad Denisas jau pusmetį papildomai užsidirba vairuodamas taksi.

„Šiandien kol kas jokių pasikeitimų nematau. Maža to, palyginti su praėjusiais metais ar užpernai, dabar situacija gerokai blogesnė. Tai susiję su ekonomine padėtimi šalyje. Su išaugusiu dolerio ir sumažėjusiu grivinos kursu“, – sako D. Chmarskijus.

Grivina per metus dolerio atžvilgiu atpigo dukart, todėl ypač išaugo importuojamų prekių kaina. Pernai infliacija siekė 20 proc., panaši prognozuojama ir šiemet.

Palyginti su praėjusiais metais ar užpernai, dabar situacija gerokai blogesnė. Tai susiję su ekonomine padėtimi šalyje. Su išaugusiu dolerio ir sumažėjusiu grivinos kursu, – sako D. Chmarskijus.

Ukrainoje vienas žmogus oficialiai per dieną gali nusipirkti iki 170 eurų. Juodojoje rinkoje ribų nėra, tačiau už eurą ar dolerį teks pakloti penktadaliu daugiau.

„Mano žmona dirba banke, ji gaudavo 8000 grivinų. Taip pat buvo priedai ir premijos. Taigi ji uždirbdavo iki 2000 dolerių per mėnesį. Dabar ji grivinomis uždirba tą patį, bet negauna jokių priedų, ir tai yra 300 dolerių. Spręskite patys, kiek sumažėjo. Taigi, gyvenimo kokybė sumažėjo keturis kartus, o palyginti su 2008-aisiais – manau, kad dešimt kartų“, – sako D. Chmarskijus.

Tad protestai prie vyriausybės vyksta kone kasdien. Deniso teigimu, atėjus naujai valdžiai biurokratija šiek tiek sumažėjo, nors jokių mokesčių palengvinimų sako dar nepajutęs. Sunkiausiai valdžiai sekasi kovoti su įsišaknijusia korupcija.

Pernai Ukraina buvo tarp 30 korumpuočiausių pasaulio šalių. Šešėlinė ekonomika šalyje sudaro kone pusę BVP.

„Vis dėlto per 25 metus korupcija įsišaknijo labai giliai. Jei pakeitėme žmones į naujus veidus pačiame viršutiniame valstybės valdymo sluoksnyje, tai dar nereiškia, kad tas vidutinis sluoksnis, kuris yra prisisunkęs korupcijos, pasiruošęs greitai keistis“, – sako Ukrainos ekonomikos ministras Aivaras Abromavičius.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Aivaras Abromavičius
AFP/„Scanpix“ nuotr./Aivaras Abromavičius

Tačiau ne viskas taip blogai. Pasaulio banko reitinge „Doing Business“ Ukraina pakilo šešiolika pozicijų – iki 96 vietos.

Ministras žada, kad po dvejų metų Ukraina bus penkiasdešimta, o jau kitąmet esą ekonomika turėtų augti. Tačiau iki tol Ukraina neišgyvens be tarptautinės paramos, kurios šaliai vien šiemet reikia bent 15 mlrd. dolerių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius