-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ukrainos vyriausybė perima penkias strategiškai svarbias įmones, anksčiau priklausiusias oligarchams

Ukrainos vyriausybės sprendimu, penkios strategiškai svarbios įmonės – „Ukrnafta“, „Ukrtatnafta“, „Zaporozhtransformator“, „AvtoKrAZ“ ir „Motor Sič“ – pereina valstybės nuosavybėn, praneša „Ukrinform“.
Ukrainos vėliava
Ukrainos vėliava / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Premjeras Denysas Šmyhalis per trumpą spaudos konferenciją pirmadienį pareiškė, jog šios įmonės, kurių akcijos priverstinai perleidžiamos valstybės nuosavybėm, turėtų patenkinti Ukrainos gynybos poreikius, o kai kurios jų atkurs prarastus pajėgumus.

„Šių įmonių produkcija yra labai reikalinga mūsų ginkluotosioms pajėgoms bei energetikos sektoriui. Todėl jos turi tenkinti valstybės gynybos poreikius karo metu. Jau veikiančios įmonės gaus daugiau užsakymų ir turės geresnes valstybės garantijas dėl gamybos. Šiandien neveikiančių įmonių darbas bus atnaujintas. Darbuotojai grįš į gamybos procesą. Šių įmonių potencialas bus panaudojamas šimtu procentų“, – pabrėžė vyriausybės vadovas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Denysas Šmyhalis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Denysas Šmyhalis

Atsakydamas į „Ukrinform“ klausimą apie galimus kitus vyriausybės žingsnius, siekiant perkelti ekonomiką į karinį pagrindą, premjeras pareiškė, kad tai priklausys nuo valstybės poreikių.

Anot D. Šmyhalio, galima kalbėti ir apie aktyvų paėmimą karinėms reikmėms, ir apie papildomus valstybės užsakymus saugumo bei gynybos sektoriui.

Kaip rašo „Financial Times“, pagrindinę nacionalinę naftos gamintoją „Ukrnafta“ ir didžiausią šalies naftos perdirbimo gamyklą „Ukrntatnafta“, kuri sustabdė veiklą po to, kai pirmaisiais Maskvos invazijos į Ukrainą mėnesiais nukentėjo nuo Rusijos raketų smūgių, anksčiau kontroliavo oligarchas Igoris Kolomoiskis.

Jis dabar susiduria su tyrimais dėl banko „PrivatBank“, dar vienos jo ankstesnės įmonės, nemokumo. Bankas buvo nacionalizuotas 2016 m. po to, kai valdžios institucijos atskleidė daugiau kaip 5 mlrd. dolerių nuostolių, neapskaitytų jo balanse.

Kyjivas taip pat perėmė lėktuvų turbinų ir sraigtasparnių variklių gamintoją „Motor Siči“, įsikūrusią Zaporižioje. Viačeslavas Boguslajevas, buvęs „MotorSich“ savininkas ir prezidentas, praėjusį mėnesį buvo suimtas dėl kaltinimų valstybės išdavyste. Vietos prokurorai teigia, kad jis per sankcionuotas eksporto operacijas perdavinėjo sraigtasparnių variklius, kurių reikėjo Maskvai.

Prieš daugelį metų V.Boguslajevas pardavė kontrolinį „Motor Siči“ akcijų paketą Kinijos bendrovei „Skyrizon“, tačiau Ukrainos pasitikėjimo ir saugumo institucijos užblokavo šį žingsnį ir įšaldė akcijas.

Sunkvežimių gamintoja „AvtoKraz“, gaminanti transporto priemones vidaus kariniam transportui ir raketų sistemas, anksčiau priklausė Ukrainos oligarchui Kostiantinui Ževagui, kuris pastaraisiais metais gyveno tremtyje, nes Ukrainos valdžios institucijos jam iškėlė bylas, susijusias su anksčiau jam priklausiusio banko nemokumu.

Valstybė taip pat perėmė Zaporižioje įsikūrusią elektros tinklų dalių gamintoją „Zaporožtransformator“. Anksčiau ji priklausė verslininkams, tarp jų ir Kostiantinui Grigorišinui, o jos konfiskavimo tikslas – užtikrinti stabilų dalių, reikalingų Ukrainos elektros infrastruktūrai remontuoti, tiekimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius