Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Už komandiruotės dieną Lietuvoje gausite 5,7 euro, Rygoje – 44 eurus. Kodėl?

Už komandiruotę, tarkime, Palangoje, per dieną gausite vos 5,7 euro. Tuo metu Rygoje – 44 eurus. Tad ne veltui sakoma, kad trumpa darbinė išvyka į užsienį pastorina piniginę, o Lietuvoje – prakrapšto kišenėje skyles.
Poilsiautojai Palangoje
Komandiruotė Palangoje gerokai patuštins kišenę / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Neišlaidžiam darbuotojui komandiruotėje užsienyje pavyksta sutaupyti ir parsivežti bent šiek tiek pinigų. Tuo metu net ir didžiausiam skrudžui Lietuvoje dienpinigių dienai vargiai užteks – išvykoms Lietuvoje ir užsienyje išmokamų pinigų sumos skiriasi kartais.

Lietuvoje suktis tenka su keliais eurais

Lietuvoje dienpinigiai sudaro 15 proc. bazinės socialinės išmokos. „Sodros” duomenimis, ji siekia 38 eurus, taigi dienpinigiai – 5,7 euro.

Pigiausių dienos pietų kaina Palangoje sukasi apie 3 eurus. Jeigu užsisakote dar ir gėrimą, liekate maždaug su 2 eurais kišenėje. O už 2 eurus jau vargiai išeis ir pusryčiai, ir vakarienė, net jeigu ir apsipirkinėsite prekybos centre.

Tuo metu važiuodami, pavyzdžiui, į Rygą, gausite po 44 eurus kasdien. Dienos pietūs, pavyzdžiui, „Charlie Pizza“ Latvijoje jums kainuos nuo trijų eurų, žemaičių blynai ar studentiška didelė pica – po 3,6 euro.

Taigi, net jei ir valgysite po triskart per dieną kavinėje, Rygoje kitoms išlaidoms jums dar liks apie 30 eurų.

Ir ne tik Rygoje. Važiuodami į bet kokią komandiruotę užsienyje, niekada negausite vienženklės sumos dienpinigių. Vykdami darbo tikslais į Prancūziją, per dieną gausite 57 eurus, Estiją – 44, Vokietiją – 58, Švediją ar Suomiją – 53, Didžiąją Britaniją – 61 eurą ir t.t.

Todėl, jeigu ir nesutaupysite užsienyje, tai bent jau dienos išlaidoms pinigų turėtų pakakti, tuo metu Lietuvoje išmokamų dienpinigių vargiai pakaks net ir pirkiniams iš prekybos centro.

Jeigu Lietuvoje žmogus komandiruojamas dienai, dienpinigių jis apskritai už tą dieną negauna.

Čia rasite išsamų šalių ir skiriamų dienpinigių sąrašą (.docx).

Dienpinigiai
Dienpinigiai, 15min.lt parengta lentelė pagal finansų ministro įsakymą

Kodėl tiek mažai? Ogi padidinus dienpinigius, išaugtų valstybės biudžeto ir privataus sektoriaus išlaidos.

„Mes galime pasisakyti tik dėl biudžetinių įstaigų darbuotojų komandiruočių apmokėjimo, Ir vienintelė priežastis būtų – papildomos valstybės išlaidos”, – laiške 15min.lt rašo Finansų ministerija.

Ji priminė, kad, siunčiant žmogų į komandiruotę Lietuvoje, jam mokami dienpinigiai sudaro 15 proc. patvirtinto bazinės socialinės išmokos (BSI) dydžio, jeigu komandiruotė trunka ilgiau nei vieną darbo dieną.

„Pakeitus BSI dydį, keistųsi ir dienpinigių dydis. Padidinus patį procentinį santykį nuo BSI, reikėtų papildomų lėšų komandiruotėms apmokėti”, – rašoma Finansų ministerijos laiške.

Didesnių dienpinigių gali tikėtis tik vadovai – jiems įstatymai leidžia dienpinigius padidinti 100 proc., taigi, keliaujant Lietuvoje, iki 11,4 euro.

Daugiau informacijos apie komandiruočių dienpinigius ir kitas išlaidas galite rasti čia.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Darbo teisės skyriaus vyriausioji specialistė Jelena Polijančuk apie dienpinigius, mokamus vykstant į užsienį, aiškino, kad Europos Sąjungos Teisingumo Teismas yra pažymėjęs, kad iš tiesų dienpinigiai skirti atitinkamų darbuotojų socialinei apsaugai užtikrinti, kompensuojant  su komandiruote susijusius nepatogumus, atsiradusius dėl to, kad šie asmenys atsiduria toli nuo savo įprastos aplinkos.

Nuo kaimynų nesiskiriame

Ji palygino dienpinigius, mokamus valstybės viduje komandiruojamiems darbuotojams, Lietuvoje ir kaimyninėse šalyse: Nuo šių metų liepos 1 d. Lietuvoje nustatytas minimalios mėnesinės algos dydis lygus 325 Eur, o vienos dienos dienpinigių norma lygi 5,7 Eur. Taigi, vienos dienos dienpinigių norma šiuo metu sudaro 1,75 proc. minimalios mėnesinės algos.

2014 m. liepos 1 d. duomenimis Latvijoje vienos dienos dienpinigių norma lygi 6 Eur. Latvijoje 2014 m. II ketv. nustatyta minimali mėnesinė alga buvo lygi 320 eurų (2015 m. I ketv. – 360 Eur). Taigi, Latvijoje vienos dienos dienpinigių norma sudarė 1,88 proc. minimalios mėnesinės algos.

Lietuvoje nustatyta vienos dienos dienpinigių normos procentinė išraiška yra tokia pati arba kiek mažesnė, lyginant su vienos dienos dienpinigių normų procentinėmis išraiškomis Lenkijoje ir Latvijoje.

2014 m. liepos 1 d. duomenimis Lenkijoje vienos dienos dienpinigių norma lygi 30 zlotų arba 7,07 Eur. Lenkijoje 2014 m. II ketv. buvo nustatyta minimali mėnesinė alga – 404,16 Eur (2015 m. I ketv. – 409,53 Eur). Taigi, vienos dienos dienpinigių norma Lenkijoje sudarė 1,75 proc. minimalios mėnesinės algos.

„Apibendrinant gautus rezultatus galima teigti, kad šiuo metu Lietuvoje nustatyta vienos dienos dienpinigių normos procentinė išraiška yra tokia pati arba kiek mažesnė, lyginant su vienos dienos dienpinigių normų procentinėmis išraiškomis Lenkijoje ir Latvijoje“, – aiškino J.Polijančuk.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius