Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
02 14 /12:29

Užaugo pirmieji lietuviški agurkai: štai kiek jie šiemet kainuoja

Pirmieji trumpavaisiai lietuviški agurkai jau užaugo ir po truputį atsiduria parduotuvių lentynose. Šiemet jie prekyboje pasirodė anksčiau negu pernai – tad, kiek jie kainuoja?
„Norfa“ parduotuvė Šiauliuose
Agurkai / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Prekybos tinkluose ir ūkiuose jau galima įsigyti pirmųjų lietuviškų trumpavaisių agurkų. „Maxima“ Komunikacijos ir korporatyvinių reikalų departamento vadovė Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė 15min tvirtino, kad šio tinklo parduotuvėse galima rasti šviežių agurkų, užderėjusių vasario pradžioje Kietaviškių šiltnamiuose.

Nuo šeštadienio šviežiais agurkai prekiauja ir prekybos tinklas „Iki“. Šio prekybos tinklo komunikacijos vadovė Vaida Budrienė tikino, kad žmonės visada laukia šviežių daržovių, todėl jie glaudžiai bendradarbiauja su vietiniais augintojais ir vos užaugus daržo gėrybėms, jas pasiūlo pirkėjams.

Tuo tarpu „Lidl Lietuva“ atstovė ryšiams su visuomene Lina Skersytė teigė, kad prekybos tinklas tiek ilgavaisių, tiek ir trumpavaisių lietuviškų agurkų turi visus metus.

Kiek kainuoja šiemet

Beinaičių kaime ūkį turintis Rolandas Vilkelis – vienas pirmųjų Lietuvoje užaugino lietuviškų šviežių agurkų derlių. Ūkininkas 15min pasakojo, kad jo užaugintų agurkų kilogramas šiuo metu kainuoja 6 eurus, tačiau jų kaina ims kristi per artimiausias savaites, kai šviežių agurkų pasiūla padidės.

123RF.com nuotr./Agurkai
123RF.com nuotr./Agurkai

O štai parduotuvėse kaina kiek aukštesnė nei pas ūkininką.

„Šiemet pirmieji trumpavaisiai mūsų šalyje užauginti agurkai kainuoja pigiau nei pernai – šiemet jų kaina yra 6,99 Eur už kilogramą“, – kainas lygino V. Budrienė.

Pernai šiame prekybos tinkle pirmieji lietuviški agurkai kainavo beveik 9 eurus.

Prekybos tinkle „Maxima“ kainos šiemet, palyginus su praėjusiais metais, nekito. „Nepaisant šaltesnio nei įprastai sausio, lietuviškų trumpavaisių agurkų kaina išliko panaši kaip pernai. Šiuo metu ji siekia 6,89 Eur“, – kalbėjo I. Trakimaitė-Šeškuvienė.

Parduotuvių lentynas agurkai pasiekė anksčiau

Šiais metais agurkų derlius pasirodė anksčiau nei pernai.

Kaip rašoma "Iki" pranešime spaudai, ne tik agurkus, bet ir pomidorus „Iki“ tinklui tiekiančios modernių šiltnamių komplekso įmonės UAB „Kietaviškių gausa“ valdybos pirmininkas Karolis Montvila pasakoja, kad viduržiemį užauginti šviežius trumpavaisius agurkus padeda išmaniosios technologijos.

„Šią žiemą lietuviai skundžiasi, kad buvo labai mažai saulėtų dienų. Tuo tarpu agurkams šviesa yra gyvybiškai būtina, ir jos natūralios lietuvišką žiemą nepakanka. Savo šiltnamiuose pirmieji Lietuvoje pradėjome naudoti šviesos kultūrą. Tai yra, 17–19 valandų per parą naudojame dirbtinę šviesą iš specialių auginimo lempų. Išmani sistema pati skaičiuoja, kiek gaunama natūralios šviesos, ir jos trūkumą kompensuoja automatiškai įjungdama ir išjungdama lempas. Taip skatinama fotosintezė, ir pirmieji trumpavaisiai agurkai gali užaugti netgi viduržiemį“, – pasakoja bendrovės atstovas.

Vien dirbtinės šviesos nepakanka – šiltnamiuose veikia visa moderni kompiuterizuota mikroklimato palaikymo sistema, šilumą augančioms daržovėms užtikrina katilinės. Pasak K. Montvilos, agurkams reikia palaikyti bent 22 laipsnių temperatūrą, tad šią žiemą užslinkus didesniems šalčiams, teko skirti ir daugiau energijos šildymui.

„Užtikrinus geras sąlygas, agurkams nuo pasodinimo užaugti reikia maždaug 4 savaičių. Tai reiškia, kad dabar parduotuvėse jau pasirodę buvo pasodinti sausio viduryje. O šiemet tuose pačiuose šiltnamiuose skinsime dar 2 derlius – iš viso per metus jų galime užauginti net tris“, – sako „Kietaviškių gausa“ valdybos pirmininkas.

Žmonės išsiilgę šviežių daržovių

Rolandas Vilkelis pastebi, kad žmonių susidomėjimas šviežiais agurkais nemažas – žmonės laukia pirmųjų lietuviškų daržovių.

Tokią tendenciją pastebi ir prekybos tinklai. „Pirkėjai po žiemos visada būna išsiilgę pavasariu kvepiančių lietuviškų agurkų – jaučiame ir pastebime išskirtines jų simpatijas šalies ūkininkų produkcijai, tad lietuviški agurkai klientų tarpe, vos tik jiems pasirodžius, išties sulaukia pasisekimo“, – ūkininkui antrino I.Trakimaitė-Šeškuvienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius