Iki -60% prenumeratai. Paskutinės akcijos dienos!
Išbandyti

Užimtumo tarnyba: tarp sunkiausių iššūkių jaunimui – užduotis apie Prezidentą

Daugiau nei metus veikiančių Regioninių karjeros centrų specialistai dvi dienas „Litexpo“ parodų rūmuose ieškojo ir surado naujų būdų, kaip sudominti jaunąją kartą. Žaidimai, konkursai, ateities profesijos, informavimas bei konsultavimas karjeros bei studijų parodoje peržengė Užimtumo tarnybos stendo ribas, rašoma Užimtumo tarnybos pranešime spaudai.
Gitanas Nausėda
Gitanas Nausėda / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Galimybėmis rasti atsakymus į klausimą „Kuo noriu būti?“ domėjosi ne tik moksleiviai, bet ir galvojantieji apie kitas karjeros kryptis.

Nuo 2022 metų rugsėjo 1 d. profesinis orientavimas tapo privalomu visose šalies bendro lavinimo mokyklose, bet dalis moksleivių apie tai nėra girdėję iki šiol. Kol kas dar ne visose mokyklose yra karjeros specialistų, o kai kurie jų dirba net keliose mokymo įstaigose. Europos socialinio fondo lėšomis plėtojamo regioninių karjeros centrų projekto specialistai prisideda prie profesinio orientavimo politikos įgyvendinimo.

„Sudėtingiausia yra 8-oje ir 10-oje klasėje besimokantiems jaunuoliams. Vieniems reikia apsispręsti: tęsti mokslą gimnazijoje ar rinktis profesinę mokyklą, kitiems – kurios srities profilio mokslus sustiprinti. Karjeros specialistai tokiuose etapuose gali atsakyti į daugelį klausimų ir prisidėti prie atsakingo jauno žmogaus sprendimo“, – pasakojo Užimtumo tarnybos direktoriaus pavaduotoja Giedrė Sinkevičė.

Šįkart parodoje jaunuosius lankytojus viliojo spalvingas ir triukšmingas stendas, galimybė dalyvauti konkursuose ir laimėti. O ištvermę atsispaudimų rungtyje kai kurie jų ryžosi išbandyti net ir pasibaigus prizams. Tiesa, sprendžiant testą apie šalies vadovą, sunkiai sekėsi suskaičiuoti, kelintas Lietuvos prezidentas yra Gitanas Nausėda. Gudresni atsakymus rado internete.

„Sukčiauti ir naudoti išmaniuosius įrenginius pamokose – draudžiama. Bet parodos metu ne vienam pavyko įsiminti, kad turime jau devintąjį Prezidentą. Tai plečia jaunimo akiratį, skatina domėtis ne tik socialinių tinklų naujovėmis“, – kalbėjo G.Sinkevičė.

Kartu su moksleiviais į Užimtumo tarnybos stendą rinkosi mokytojai, jaunuolių tėvai, kuriems pasirinkimo etapuose svarbu žinoti, kad pagalbą galima gauti ir nemokamai. Vyresni žmonės, galvojantys apie persikvalifikavimą, taip pat domėjosi ateities profesijų perspektyvomis. Šioje parodoje buvo kaip niekad akivaizdu, kad mokymosi visą gyvenimą svarba jau pasiekia visuomenę.

Šiais metais didelį dėmesį karjeros konsultantai skyrė ir diskusijoms. Stendo lankytojai galėjo pabendrauti su aviacijos, verslo, karinio pasaulio atstovais. O svajojantys apie karjerą pramogų pasaulyje išgirdo Dovydo Laukio karjeros istoriją.

„Vienas svarbiausių tokių renginių tikslų – skleisti žinias apie mūsų teikiamas paslaugas, tačiau parodos baigiasi, o gyvenimas tęsiasi. Todėl mes šiomis kryptimis ir toliau dirbsime „Karjere“. Individualios konsultacijos leis profesiją rinktis pagal pomėgius, perspektyvas, o ne kažkieno nuomonę“, – sakė Užimtumo tarnybos direktoriaus pavaduotoja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Playtime 2024“ – jau rugsėjį Kauną sudrebins didžiausias Lietuvoje kompiuterinių žaidimų festivalis
Reklama
Kaip sutaupyti įsirengiant automatinę laistymo sistemą?
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Reklama
Dantų atkūrimas per parą – implantacijos laimėjimas, leidžiantis akimirksniu susigrąžinti šypseną
Užsisakykite 15min naujienlaiškius