Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Užsidarančiai Lietuvos ekonomikai ir darbuotojams – 2,5 milijardo eurų gelbėjimosi ratas

Dėl koronaviruso Lietuvoje įvedus karantiną, Vyriausybė pirmadienį ėmėsi svarstyti ekonomikos skatinimo ir pagalbos verslui planą. Finansų ministerija parengė priemonių paketą, kurio vertė – 2,5 milijardo eurų. Iš biudžeto ketinama mokėti minimalias išmokas tiems, kurie dėl karantino prarado darbus. Parama verslui bus suteikiama tik tokiu atveju, jei darbuotojai nebus leidžiami neapmokamų atostogų, tačiau ketinama mokėti už prastovas. Be to, valstybė atsiriša rankas dar penkių milijardų eurų pasiskolinimui, žada leisti daugiau skolintis ir savivaldybėms.
Vilius Šapoka
Vyriausybės pasitarimas ir posėdis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Su tokia grėsme susiduriame pirmą kartą, todėl atsakas turi būti istorinis“, – pirmadienį Vyriausybės pasitarime kalbėjo finansų ministras Vilius Šapoka.

Paketas sudaro 2,5 milijardo eurų, kuriais, kaip teigė V.Šapoka, bus siekiama užtikrinti visos sistemos veikla, apsaugoti darbo vietas, išsaugoti verslo likvidumą, skatinti ekonomiką.

Netekusiems darbo – tris mėnesius išmokos

500 mln. eurų ketinama skirti medicinos įrangai, reagentams, priedams medicinos darbuotojams, greitesniems viešiesiems pirkimams.

Priemonių planas sveikatos apsaugos sistemai
Priemonių planas sveikatos apsaugos sistemai

Tiek pat ketinama skirti siekiant padėti išsaugoti darbo vietas ir gyvenimo pajamas. Gyventojams – dalinis finansavimas praradus darbus. Netekusiems darbo besiverčiantiems individualia veikla – tris mėnesius mokėti po 257 eurus minimaliam pragyvenimui. Tai svarbu, pavyzdžiui, kirpėjams, grožio verslo atstovams, kurių veikla šiuo metu laikinai uždrausta.

Priemonių planas gyventojams
Priemonių planas gyventojams

Taip pat žadama atidėti įmokas už komunalinius mokesčius, atleisti nuo nekilnojamojo turto mokesčio.

Pusė milijardo eurų žadama verslui. Į tai įeina atidėti GPM, kitų mokesčių atidėjimui, tap pat didinamos garantijos verslui, o palūkanas žadama iš dalies kompensuoti.

Priemonių planas verslui
Priemonių planas verslui

Ekonomikos skatinimui – dar milijardas eurų. Siekiama spartinti vyriausybės programas. Taip pat spartinti valstybės biudžeto lėšas, panaudoti klimato kainos, kelių priežiūros lėšas.

Taip pats steigiamas specialus fondas nukentėjusiems, į kurį visi galės aukoti lėšas.

Bankams prašoma padidinti skolinimą verslui, todėl Lietuvos bankas raginamas peržiūrėti reikalavimus bankams. Tai esą leis 2,5 mlrd. eurų atlaisvinti naujoms paskoloms.

Gali pasiskolinti penkis milijardus krizei įveikti

Valstybė nori teisės papildomai skolintis penkis milijardus eurų įvairia forma – obligacijomis ir t.t. Taip pat svarstoma didinti skolinimosi limitus savivaldybėms.

Vyriausybė taip pat žada dotacijas, ilgalaikio nedarbo fondo panaudojimo galimybes, siekiant padėti verslui.

Vyriausybės pasitarime dalyvavę verslo asociacijų atstovai gyrė priemonių paketo planą, tačiau ragino mažinti biurokratiją.

Premjeras teigė, kad šis planas – tik startas, nes pasekmės dar bus jaučiamos ilgai.

Lietuvos prekybos įmonių asociacijos vadovė Rūta Vainienė skundėsi, kad nėra kur įsigyti kaukių prekybos darbuotojams. Pasak jos, kasininkės jaustųsi ramiau jas dėvėdamos, tačiau nėra kur įsigyti.

Pavojus dėl vežėjų – jų ima trūkti dėl karantino

Taip pat prekybininkai sunerimę dėl vilkikų eilių pasienyje. Be to, R.Vainienė pasakojo, kad kitose šalyse prekes jau krauna kareiviai – trūksta darbuotojų. Premjeras S.Skvernelis teigė, kad pasienyje eilės mažėja, tačiau iš šalių grįžę vežėjai turi būti karantine. Į tai verslas reaguoja jautriai – neužteks vežėjų, jei visi grįžę dvi savaites užsidarys namuose.

Tiesa, pirmadienį Vyriausybė leido netaikyti dviejų savaičių saviizoliacijos taisyklės į Lietuvą iš užsienio grįžtantiems tolimųjų reisų vairuotojams. Tokia išimtis suteikta pakeitus dėl koronaviruso Lietuvoje įvesto karantino taisykles. Taigi vežėjams karantine nereikės būti, išskyrus atvejus, jei yra koronaviruso infekcijos simptomai.

„Linavos“ atstovas Linas Garuolis Vyriausybės posėdyje teigė, kad dabar svarbu išsaugoti tiekimo grandines – pailgėjo pristatymo laikas, vairuotojai siunčiami į karantiną. „Nebus kam vežioti prekių“, – baiminosi T.Garuolis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Tomas Garuolis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Tomas Garuolis

Žemės ūkio rūmų atstovas Dimaitis klausė, kaip elgtis, jei virusas išplis dideliuose kompleksuose.

Beje, verslas pradeda respiratorių gamybą. „Plasta“ jas gamins – apie tai Vyriausybės pasitarime kalbėjo premjeras. Dezinfekcinį skystį dabar turi teisę gaminti 14 įmonių.

V.Šapoka teigė, kad parama verslui negalios, jei darbuotojai bus siunčiami nemokamų atostogų.

Lietuvos banko prognozė – itin niūri

Lietuvos banko ekonomistų skaičiavimu, šiais metais dėl koronaviruso poveikio šalies ekonomika susitrauks mažiausiai –1,2 proc. Taigi iš 2,3-2,5 prognozuoto metinio augimo slystama į minusinę zoną.

„Matome, kad koronavirusas privers Lietuvos ekonomiką susitraukti“, – sako Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas.

Siekdamas paskatinti kreditavimą verslui ir gyventojams, Lietuvos bankas žada lanksčiau vertins kai kuriuos bankams taikomus kapitalo ir likvidumo reikalavimus, o kilus būtinybei atlaisvins papildomus kapitalo rezervus (pvz., anticiklinį kapitalo rezervą). Tai leistų bankams papildomai suteikti verslui ir gyventojams apie 2 mlrd. Eur paskolų.

V.Vasiliauskas pabrėžia, jog bankai šiuo metu turi sukaupę pakankamus rezervus, kad galėtų veikti stabiliai. Testavimo nepalankiausiomis sąlygomis rezultatai parodė, kad bankai yra pasirengę atremti ir itin sudėtingus ekonomikos iššūkius.

Labiausiai nukentės pramogų verslas

Kurie sektoriai labiausiai bus paveikti? Pramonė, apgyvendinimo verslas susitrauks, teigė V.Vasiliauskas.

Didžiausią įtaką, kaip prognozuoja Lietuvos bankas, padarys pramoginei veiklai – ji susitrauks ketvirtadaliu. Tiesa, šio verslo dalis BVP yra nedidelė.

Tiesa, statybų verslas gali augti, nes valstybė žada didinti finansavimą renovacijai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius