Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

V.Čmilytė-Nielsen: 2023 metų biudžete pakanka priemonių sušvelninti maisto kainas

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen sako, kad kitų metų valstybės biudžeto projekte yra pakankamai priemonių, kurios padės gyventojams amortizuoti aukštas maisto kainas.
Viktorija Čmilytė-Nielsen
Viktorija Čmilytė-Nielsen / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Taip ji komentavo prezidento patarėjos Irenos Segalovičienės siūlymą ieškoti naujų sprendimų, kurie padėtų sumažinti sparčiai augančias maisto kainas, ypač labiausiai pažeidžiamoms visuomenės grupėms.

„Ar verta dar kalbėti apie papildomas priemones, kai mes nematome, koks jų pagrindimas yra, čia tikrai atviras klausimas. Sakyčiau, kad šiame biudžete numatyta tikrai daug priemonių, kurios didina pajamas visoms socialiai jautriausioms grupėms. Jos kompensuoja ir elektros, ir dujų kainų šoką vartotojams tiek buitiniams, tiek verslams“, – antradienį Seime žurnalistams sakė V.Čmilytė–Nielsen.

Anot jos, biudžeto projektas yra parengtas atsakingai ir socialiai jautrus. Ji tikisi, kad Seimas projektui po diskusijų pritars.

„Man rodos, šiame biudžete (...) tikrai daug dėmesio skiriama ir jautriausioms grupėms, ir biudžetininkams, ir savivaldai auga ženkliai finansavimas. Ir tuo pat metu jis yra liberalus, nes neauga nė vienas mokestis. Tai aš manyčiau, kad ta prasme jis yra labai atsakingai parengtas šiomis aplinkybėmis ir norėtųsi pamatyti Seime gerą diskusiją dėl jo ir jį priimtą“, – sakė V.Čmilytė–Nielsen.

I.Segalovičienė antradienį teigė, jog pagalba pažeidžiamoms žmonių grupėms nebūtinai turėtų būti mokestinė – anot jos, maistui skirtais pinigais galėtų būti papildytos šeimų kortelės, kuriomis naudojasi gausios ir vaikus su negalia auginančios šeimos. Tai, jos teigimu, būtų alternatyva pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatai.

„Kaip taiklesnė atsvara, pavyzdžiui, PVM maistui, galėtų būti kiekvienam vaikui šeimoje, kuriai ta kortelė išduota ar būtų išduota ateityje, kas mėnesį tam tikrą sumą skirti maistui, tai nebūtų brangu, tai būtų taiklu ir padėtų šeimoms“, – interviu Žinių radijui kalbėjo I.Segalovičienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius