-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

V.Janulevičius: jaučiamas Kinijos pozicijos švelnėjimas

Lietuvos prezidentui pareiškus, kad apribojimus importui iš Lietuvos įvedusi Kinija keičia savo poziciją, Lietuvos pramonininkų konfederacijos prezidentas Vidmantas Janulevičius sako, jog iš tiesų jau kurį laiką jaučiama švelnesnė Kinijos pozicija Lietuvos įmonių atžvilgiu. Anot jo, pagrindinių prekių eksportas neatsinaujino, tačiau pradedamas dialogas.
Vidmantas Janulevičius
Vidmantas Janulevičius / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Pastaruoju metu jaučiamas tam tikras sušvelnėjimas lietuviškų prekių eksportui į Kiniją. Kas liečia importą iš Kinijos, tikrai sušvelninimas buvo padarytas pastaraisiais mėnesiais, sakyčiau, jautėsi, kad daug daugiau komponentų gali įsivežti kai kurios lietuviškos įmonės“, – BNS sakė V.Janulevičius.

„Aišku, Lietuvoje lygiai taip pat puikai įmonės diversifikuojasi su kitomis šalimis, kad nebūtų didelio prisirišimo prie vieno tiekėjo, bet atrodo, kad situacija truputį gerėja“, – pridūrė jis.

Kalbėdamas apie Lietuvos eksportą į Kiniją, V.Janulevičius sakė, kad prasidėjo pokalbiai, tačiau prekės kol kas dar neišvežtos.

„Eksportas iš Lietuvos į Kiniją tiek maisto produktų, gėrimų dar neprasidėjo, bet prasideda tam tikros kalbos su importuotojais, kurie anksčiu importuodavo lietuviškus gėrimus, maistą. Diskusijos prasideda, bet gyvai dar niekas neįvyko“, – sakė jis.

„Dabar juda tik specifinės elektroninės priemonės, įrenginiai, dalis lazerių važiuoja į Kiniją. Bet tos pagrindinės prekės, kurios sudarė beveik 350 mln. eurų, tai apie 250 mln. eurų dar tikrai nėra pajudėjusios“, – kalbėjo V.Janulevičius.

Jis sakė besitikintis, kad ateityje santykius su Kinija pavyks atnaujinti.

Prezidentas Gitanas Nausėda po susitikimo su Pasaulio prekybos organizacijos (PPO) generaline direktore Ngozi Okonjo-Iweala Davose antradienį sakė, kad apribojimus importui iš Lietuvos įvedusi Kinija keičia savo poziciją.

Lietuva 2021 metais leido Taipėjui atidaryti Taivaniečių atstovybę Vilniuje. Šis žingsnis sukėlė Pekino nepasitenkinimą – jis apribojo santykius su Vilniumi ir blokavo Lietuvos eksportą bei importą. Dėl to Europos Sąjunga praėjusių metų pradžioje kreipėsi į PPO.

Pasak G, Nausėdos, PPO vadovė informavo, kad ES skundas PPO dėl Kinijos veiksmų prekybos su Lietuva politikoje „šiuo metu dar tik rutuliojasi“.

„Kinijos pusė šiek tiek keičia savo laikyseną ir iš tos agresyvios ir, sakyčiau, net šiek tiek dominuojančios laikysenos mes matome tam tikrą norą diskutuoti ir tikėtina, kad ta laikysena toliau keisis“, – Prezidentūros perduotame komentare antradienį kalbėjo prezidentas.

Kinija gruodį užblokavo ES prašymą PPO sudaryti arbitrų kolegiją dėl Pekino apribojimų importui iš Lietuvos, tačiau Vilnius teigia, jog tai neturėtų smarkiai užtęsti proceso.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius