Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2022 03 23 /17:58

V.Putinas nurodė mokėjimus už rusiškas dujas iš „nedraugiškų šalių“ priimti tik rubliais

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas nusprendė, kad mokėjimus už „nedraugiškoms šalims“ tiekiamas rusiškas gamtines dujas priims tik rubliais. Tai jis pasakė per susitikimą su vyriausybės nariais, rašo rusų portalas „Meduza“. Į tokių šalių sąrašą įeina ir Lietuva. Viena didesnių vamzdynais tiekiamų dujų Lietuvoje pirkėja „Ignitis“ mokėjimų už rusiškas dujas teigia nebeplanuojanti, o kitas didelis vartotojas „Achema“ rusiškų dujų nepirks bent iki gegužės.
Vladimiras Putinas
Vladimiras Putinas / AFP/ „Scanpix“ nuotr.

V.Putinas sakė, kad, įšaldydami Rusijos turtą užsienyje, Vakarai „pakirto pasitikėjimą tomis valiutomis“.

„Tiek JAV, tiek ES iš esmės nevykdo savo įsipareigojimų Rusijai. <...> Todėl mums nebėra prasmės tiekti savo prekes į Europos Sąjungą, JAV ir gauti apmokėjimą doleriais, eurais ir daugeliu kitų valiutų. Rusijos dujų pirkėjai turės pirkti rublius Rusijos vidaus valiutų rinkoje“, – cituojamas V.Putinas.

Rusijos vadovas nurodė Centriniam bankui per savaitę nustatyti tokių sandorių tvarką.

Kartu prezidentas pažymėjo, kad Rusija ir toliau tieks gamtines dujas anksčiau pasirašytose sutartyse nustatytais kiekiais ir kainomis.

Į „nedraugiškų šalių“ sąrašą įtrauktos JAV, Europos Sąjungos valstybės narės, Australija, Didžioji Britanija, Kanada, Monakas, Pietų Korėja, Šveicarija ir Japonija.

Lietuvos dujų perdavimo sistemos operatoriaus „Amber grid“ duomenimis, per 2021 metus iš Klaipėdos SGD terminalo buvo patiekta 62 proc. arba viso dujų kiekio, skirto Lietuvos, Latvijos, Estijos ir Suomijos vartotojams. Vamzdynais iš Latvijos į Lietuvos dujų perdavimo sistemą buvo transportuota 12 proc., o iš Baltarusijos – 26 proc. dujų. Šias kryptimi atitekančias dujas Lietuvai parduoda Rusijos bendrovė „Gazprom“.

Arno Strumilos / 15min nuotr./„Ignitis grupė"
Arno Strumilos / 15min nuotr./„Ignitis grupė"

Lietuvoje yra keletas įmonių, kurios perka vamzdynais atkeliaujančias rusiškas dujas, didžiausios iš jų yra „Ignitis“ ir azoto trąšas gaminanti „Achema“.

„Ignitis“ anksčiau žiniasklaidai minėjo, kad rusiškos dujos bendrovės portfelyje sudarė apie trečdalį viso kiekio. Tiesa, pavyzdžiui, šių metų sausį bendrovės klientai buvo aprūpinami tik per SGD terminalą įsigytomis dujomis. Vasario mėnesį bendrovė atnaujino rusiškų dujų pirkimą, dalis jų buvo skirtos užpildyti Inčukalnio saugyklai Latvijoje.

Paklaustas apie tai, kokią įtaką V.Putino paskelbtas sprendimas turės „Ignitis“ dujų pirkimui, „Ignitis grupės“ ryšių su visuomene vadovas Artūras Ketlerius buvo lakoniškas.

„Mokėjimų „Gazprom“ neplanuojame, bet popkornų užsipirksime“, – 15min sakė bendrovės atstovas. Paprašytas patikslinti, ar tai reiškia, kad bendrovė šių dujų nebenaudos jis pakartojo, kad tokių mokėjimų neplanuojama.

Trečiadienį Seimo ekonomikos komitete kalbėjęs „Achemos“ generalinis direktorius Ramūnas Miliauskas sakė, kad dirbant pilnomis apimtimis, rusiškais vamzdynais atkeliavusios dujos sudaro iki trečdalio visų suvartojamų dujų. Nuo rudens „Achema“ dirba puse pajėgumų, kadangi dėl pakilusių dujų kainų uždarė vieną iš dviejų amoniako cechų.

Trūkstamas dujas bendrovė perka per SGD terminalą.

„Vamzdinių dujų – „Gazprom“ dujų – net ir dirbdami pilnu pajėgumu imame ne daugiau nei trečdalį, šiuo metu (kai gamybos apimtys sumažėjusios – 15min) „Gazprom“ dujų beveik nenaudojame“, – trečiadienio ryte sakė „Achema“ vadovas.

Paklausti apie artimiausius planus po tokio V.Putino nurodymo, „Achemos“ atstovai taip pat nedaugžodžiavo.

„Balandžio mėnesiui pirkti dujų iš „Gazprom“ nesuplanuota“, – rašoma 15min atsiųstame atsakyme.

Trečiadienio vakarą į Lietuvą iš Baltarusijos vamzdynais per valandą tekėjo 6,529,57 MWh faktinis dujų srautas. Dalis jo – 3,373,69 MWh – teka tranzitu į Kaliningrado sritį. Likusios dujos naudojamos arba šalies viduje arba transportuojamos į Latvijoje esančią Inčukalnio dujų saugyklą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius