Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Valdžia imasi loterijų: negalės žaisti vaikai, griežtės reklama, prižiūrės, kur skiria paramą

​​​​​​​Vyriausybė teikia pataisas, kurios turėtų griežčiau kontroliuoti loterijas: siūloma apriboti loterijų žaidėjų amžių iki 16 metų, griežtinti reklamą, ištaisyti paramos spragas, kad loterijų organizatoriai 8 proc. skirtų skaidriai ir pinigais, taip pat ketinama didinti ir taikomus mokesčius. Dėl to gali sumažėti loterijų žaidėjų skaičiais – atitinkamai ir pajamos iš šios veiklos ar prizų dydžiai. Dėl pataisų turės apsispręsti Seimas.
Loterijos bilietai
Loterijos bilietai / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Trečiadienį Vyriausybė patvirtino Loterijų įstatymui paruoštas pataisas, pagal kurias siūloma, kad loterijų laimėjimų nebegalėtų gauti asmenys iki 16 metų. Pataisomis siekiama sustiprinti loterijų žaidėjų apsaugą ir užtikrinti skaidrų loterijų veiklos vykdymą, o taip pat padidinti loterijoms ir lošimams taikomus mokesčių tarifus.

Pataisas rengusi Finansų ministerija aiškina, kad įprastai ES nustatyti ir dar griežtesni ribojimai – loterijose dalyvauti leidžiama nuo 18 metų tokiose šalyse, kaip Vokietija, Švedija, Lenkija, ir kt.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Loterijos bilietai
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Loterijos bilietai

„Lietuvoje auga loterijų ir lošimų organizatorių įplaukos iš loterijų ir lošimų veiklos. Augant lošimo mastui, didėja dėl lošimų visuomenės patiriama žala ir valstybės išlaidos skatinant atsakingą lošimą, kovai su neigiamomis lošimų pasekmėmis. Seimo nariai teigia, kad lošimų ir loterijų veikla iš esmės yra garantuoto pelno verslo modelis, todėl valstybė privalo taip subalansuoti taikomų mokesčių dydžius, kad būtų ribojama pavojingesnių lošimo rūšių plėtra (taip saugant piliečius nuo perteklinių paskatų lošti)“, – teigiama Vyriausybės pažymoje.

Vertinama, kad šiuo metu nenustatyti reikalavimai loterijos bilietų išvaizdai ir loterijų pavadinimams sudaro prielaidas sąmoningai kurti su azartiniais lošimais siejamas asociatyvias emocijas.

Siūloma nustatyti papildomus patikimumo reikalavimus loterijų organizatoriams, drausti eksploatuoti loterijų savitarnos įrenginius, savo esme panašius į lošimo automatus; nustatyti reikalavimus loterijų bilietų išvaizdai ir loterijų pavadinimams, siekiant atriboti loterijas nuo lošimų.

Loterijas būtų draudžiama reklamuoti vaikams ir paaugliams skirtuose renginiuose, spaudos leidiniuose, radijo ar televizijos programose ir interneto svetainėse. Loterijų platinimo vietose, interneto svetainėse ir kt. atsirastų įspėjimai.

Taip pat loterijų organizatoriams būtų keliami ir didesni finansiniai reikalavimai – bus nustatyta minimalios pinigų sumos, skirtos laimėjimų išmokėjimams, laikymo tvarka.

Vyriausybė pritarė Seimo narių siekiams padidinti loterijų ir lošimų mokesčius, tačiau pasiūlė dėl to pradėti svarstyti nuo 2022 metų.

„Sugriežtinus loterijų reklamos reikalavimus, apribojus loterijų žaidėjų amžių, nustačius reikalavimus loterijų bilietams ir loterijų įrenginiams, gali sumažėti loterijų žaidėjų skaičius, atitinkamai – pajamos iš loterijų organizavimo veiklos.

„Sugriežtinus loterijų reklamos reikalavimus, apribojus loterijų žaidėjų amžių, nustačius reikalavimus loterijų bilietams ir loterijų įrenginiams, gali sumažėti loterijų žaidėjų skaičius, atitinkamai – pajamos iš loterijų organizavimo veiklos“, – teigiama Vyriausybės parengtame aiškinamajame rašte.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Čekis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Čekis

Jei Seimas patvirtins tokį projektą, savivaldybėms nebereikės prižiūrėti mažųjų loterijų organizatorių.

„Projektas suderintas su visomis institucijomis, apsvarstytas tarptiunstituciniame pasitarime, pastabų nebebuvo išsakyta“, – teigia Finansų ministras Vilius Šapoka.

Abejoja, ar skaidriai skirsto privalomą paramą

Vyriausybei abejonių kelia, ar loterijų organizatoriai skaidriai skiria privalomą 8 procentų išplatintų bilietų vertės paramą, ar ji tinkamai naudojama. Skaičiuojama, kad 2018 m. didžiąsias loterijas organizuojančios bendrovės labdarai arba paramai skyrė 8,41 mln. eurų.

Valstybinės mokesčių inspekcija (VMI) dar 2010 m. nustatė, kad apmokestinimo tvarka sudaro sąlygas sumažinti pelno mokestį, nors to loterijų organizatoriai negali daryti. Be to, paramos gavėjai galėjo būti panaudojami lėšoms išgryninti, o parama galėjo būti naudota ne įstatyme nustatytiems tikslams įgyvendinti, egzistuoja mokesčių nesurinkimo rizika.

„Pagal Priežiūros tarnybos pateiktą informaciją buvo nustatyta atvejų, kai paramai buvo perduodami dešimties ir daugiau metų senumo automobiliai, įvertinus juos įsigijimo kaina, parama buvo suteikta neišplatintais loterijos bilietais, paramai buvo perduodama loterijas reklamuojanti atributika (striukės, lietsargiai), įvertinus suteiktą paramą šios atributikos pagaminimo kaina“, – teigiama aiškinamajame rašte.

Šiuo metu loterijų organizatoriai neprivalo teikti informacijos apie privalomą paramos teikimą, o VMI neturi galimybės vykdyti kontrolės.

Tai turėtų keistis, jei siūlomos pataisos būtų priimtos. Vyriausybė siūlo nustatyti, kad parama galėtų būti teikiama tik pinigais, o loterijų organizatoriai turėtų teikti ataskaitas apie suteiktą paramą, o paramos gavėjai – apie gautą paramą. Apie suteiktą ar gautą paramą būtų privaloma skelbti interneto svetainėse.

Siekiant didesnio paramos panaudojimo skaidrumo, siūloma nustatyti paramos gavėjui pareigą atlikti nepriklausomą auditą ir audito išvadą skelbti viešai, jeigu gaunama parama viršija 10 000 eurų per metus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius