Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

„Valstiečiai“ jau švelnina toną: siūlo akcizą alkoholiui didinti tik 2017 metais

Likus vos kelioms dienoms iki Seimo apsisprendimo, kiek ir kaip didinti akcizus alkoholiui, „valstiečiai“ švelnina poziciją. Tačiau aludariai teigia, kad tai tik dūmų uždanga.
Alkoholio skyrius
Alkoholio skyrius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Penktadienį Seimo biudžeto ir finansų komitetas svarstė ir pritarė pasiūlymui didinti akcizo tarifus alkoholiui 2017 metais. Tačiau vėlesnius metus – 2018-2020 išbraukė iš įstatymo pataisų. Anksčiau planuota kasmet iki 2020-ųjų palaipsniui didinti akcizus tiek silpnam, tiek stipriam alkoholiui. Tačiau tam itin pasipriešino alkoholio pramonės atstovai, ypač aludariai.

Tad parlamentaro Stasio Jakeliūno vadovaujamas komitetas Seimui pasiūlė kompromisą – didinti akcizus tik kitais metais. Tiesa, pats akcizų dydis nesikeis – alui jie kitais metais didės 111 procentų, tuo tarpu stipriam alkoholiui – tik 5 proc.

„Matydami reakcijas tiek kitų politikų, tiek pramonės, jos prieštaringos yra. Vieni linkę palaikyti (akcizų didinimo planus – BNS), kiti labai priešinasi. Argumentų visokių yra – ir ekonominių, ir ideologinių. Šis siūlymas – kompromisinis, kad būtų palikta erdvė tolesniems sprendimams. Kitų metų eigoje stebėsime vidaus rinką, taip pat išorinę – estus, latvius lenkus. Nuo to priklausys mūsų tolesni sprendimai“, – BNS sakė komiteto vadovas Stasys Jakeliūnas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Saulius Galadauskas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Saulius Galadauskas

Aludariai teigia, kad toks naujas „valstiečių“ žingsnis tėra bandymas nuraminti pasipiktinimą.

„Joks čia kompromisas. Seimo biudžeto ir finansų komitetas pajuto, kad akcizų didinimas ketveriems metams „nepraeis“, tad dabar pasiūlė tik metus“, – sakė Aludarių gildijos vadovas Saulius Galadauskas.

Jis neabejoja, kad praėjus metams „valstiečiai“ vėl grįš prie to paties klausimo, ir akcizus pagal planą padidins ir 2018 metams.

Kitais metais akcizo tarifą alui ketinama didinti nuo 3,36 iki 7,11 euro už vieną procentą faktinės tūrinės alkoholio koncentracijos. Spiritiniams gėrimams – nuo 13,54 iki 14,23 euro už 1 proc. hektolitro.

Stipresniam nei 8,5 proc. vynui akcizas turėtų didėti nuo 5,56 iki 10,98 euro už produkto hektolitrą.

Beje, penktadienį konservatorius Andrius Kubilius pareiškė inicijuojantis antikorupcinį tyrimą dėl akcizų. Konservatoriai piktinasi, kad „valstiečiai“ bando ženkliai didinti akcizus tik alui, o degtinei siūlo tik simbolinį brangimą.

„Atrodo labai keista, kad nauja tvarka nepalanki aludariams, bet palanki degtindariams, pavyzdžiui, koncernui „MG Baltic“, – 15min sakė A.Kubilius. „MG Baltic“ priklauso Lietuvos stipriųjų gėrimų lyderė bendrovė „Stumbras“ bei „Alita“, kuri daugiausia gamina šampaną, bet taip pat galima ir stipriųjų gėrimų.

Panašu, kad alkoholio branginimo planas gali būti keičiamas. Vienas iš akcizų didinimo iniciatorių, Sveikatos ministras Aurelijus Veryga pasiūlė kitą būdą – įvertinti vieno laipsnio kainą.

„Manau, kad turėtume kalbėti ne apie vieno laipsnio apmokestinimo suvienodinimą, bet apie vieno laipsnio kainos suvienodinimą. Tada atsiranda logika ir dėl gėrimo savikainos. Stipriuosius gėrimus iš tiesų yra kur kas pigiau pagaminti“, – sakė ministras.

Tokiu atveju didžiausias akcizo krūvis jau tektų ne alui, o stipriesiems gėrimams, ir A.Veryga tą pripažino. Tačiau antradienį Seimas svarstys, o ketvirtadienį galbūt priims akcizų didinimo planą, parengtą anksčiau.

2017 metų biudžeto projekte numatyta, kad dėl akcizų didinimo kitąmet bus gauta apie 45 mln. eurų papildomų pajamų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius