Karštas vasaros pasiūlymas! Prenumerata visai vasarai tik - 1,49 Eur.
Išbandyti

„Valstiečiai“ siūlo laisvadienius suteikti ir tėvams, auginantiems vieną vaiką iki 16 m.

Seimo opozicijai priklausantys „valstiečiai“ siūlo plėsti „mamadienių“ ir „tėvadienių“ suteikimo tvarką – pritarus parlamentarų iniciatyvai, papildomą poilsio dieną galėtų gauti ir iki 16 metų amžiaus vaiką auginantys tėvai. Siūlymo iniciatoriai įsitikinę, kad papildoma laisva diena padėtų palengvinti šeimos ir darbo įsipareigojimų derinimą. Tikimasi, kad tai paskatintų ir vaikų gimstamumą.
Tėvas su sūnimis
Tėvas su sūnimis / Vida Press nuotr.

Parlamentarai Aurelijus Veryga, Rimantė Šalaševičiūtė, Asta Kubilienė, Robertas Šarknickas, Stasys Tumėnas, Deividas Labanavičius ir Jonas Jarutis siūlo Darbo kodekse numatyti, jog papildoma poilsio diena per mėnesį (arba sutrumpinamas darbo laikas dviem valandomis per savaitę) būtų suteikiama darbuotojams, auginantiems neįgalų vaiką iki 18 metų, vieną arba du vaikus iki 16 metų. Dvi laisvos dienos per mėnesį būtų suteikiamas darbuotojams, auginantiems tris ir daugiau vaikų iki 16 metų.

Siūlymo autoriai įsitikinę, kad papildoma laisva diena padėtų palengvinti šeimos ir darbo įsipareigojimų derinimą.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rimantė Šalaševičiūtė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rimantė Šalaševičiūtė

„Tikimasi, kad papildomų garantijų suteikimas tėvams, paskatins ir vaikų gimstamumą, nes valstybėje stebimas tendencingai mažėjantis vaikų gimstamumas liudija apie neteisingai formuojamą ir vykdomą valstybės politiką“, – įstatymo projekto aiškinamajame rašte teigia Seimo nariai.

Jie taip pat viliasi, kad sąlygų tėvams praleisti daugiau laiko su vyresniais nepilnamečiais nustatymas galėtų padėti išvengti narkotikų ar alkoholio ankstyvo vartojimo.

Šiuo metu Darbo kodeksas numatyta, kad „mamadienis“ ar „tėvadienis“ yra numatytas du ar daugiau vaikų auginantiems tėvams. Be to, nustatyta vienam iš vaikų amžiaus riba – 12 metų, o 18 metų riba taikoma tik neįgalius vaikus auginantiems tėvams

123RF.com nuotr./Rūtai jos vaikai – svarbiausias gyvenimo variklis
123RF.com nuotr./Rūtai jos vaikai – svarbiausias gyvenimo variklis

„Tėvai, auginantys vieną vaiką, galimybės pasinaudoti šia lengvata neturi iš viso. Pastebėtina ir tai, kad net ir tuo atveju, jei šeimoje auga du vaikai, antras vaikas netenka teisės į papildomą tėvų poilsio dieną, skirtą praleisti kartu, kai jo vyresniajam broliui ar seseriai sukanka 12 metų. Tokia takoskyra itin ydinga tais atvejais, kai yra didelis amžiaus skirtumas tarp dviejų vaikų“, – tvirtina Seimo nariai.

Siūloma, kad šis pakeitimas įsigaliotų nuo 2022 metų liepos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Geriausia investicija – rūpinimasis savo sveikata
Reklama
Leiskite sau pasijusti geriau
Reklama
„Huawei Watch Fit 3“ – laikrodis, skatinantis pozityvius sveikatos įpročius
Reklama
Pekla ar gyvybės pradžia? Atskleidė, kaip kiekvienas grožio entuziastas gali prisidėti prie pelkių išsaugojimo
Užsisakykite
15min naujienlaiškius