Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Varšuva: Lenkija ir Europos Komisija pasiekė pažangą sprendžiant ginčą dėl ES išmokų

Lenkija ir Europos Komisija pasiekė susitarimą dėl gairių, turinčių užtikrinti, kad nebūtų sustabdytas lėšų skyrimas Varšuvai iš Europos Sąjungos atsigavimo po pandemijos fondo dėl demokratijos standartų nesilaikymo, lenkų žiniasklaida penktadienį citavo vieną vyriausybės atstovą.
Lenkijos ir Europos Sąjungos vėliavos
Lenkijos ir Europos Sąjungos vėliavos / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Įstatymo viršenybės mechanizmas buvo įtrauktas į Europos Sąjungos 750 mlrd. eurų atsigavimo po pandemijos paketą. Lenkija iš šio paketo tikisi gauti 58,1 mlrd. eurų.

Naujienų agentūra TVN24 penktadienį citavo Lenkijos vyriausybės atstovą Piotrą Muellerį penktadienį sakė, kad Varšuva ir Europos Komisija susitarė dėl gairių ir kad jos perduotos galutinai patvirtinti Komisijai.

"Pasiekėme susitarimą, kalbant apie gairių turinį, - sakė jis. - Tai labai gera žinia, reiškianti, kad artimiausiomis... dienomis turėtų būti oficialiai patvirtintas Nacionalinis atsigavimo planas."

ES aukščiausios instancijos teismas vasarį atmetė Lenkijos ir Vengrijos bandymą užginčyti mechanizmą, leidžiantį sustabdyti lėšų skyrimą.

Europos Sąjungos Teisingumo Teismas (ESTT) išaiškino, kad minėtu mechanizmu „siekiama apsaugoti Sąjungos biudžetą nuo padarinių, atsirandančių... dėl teisinės valstybės principų pažeidimo“, todėl jis neprieštarauja ES sutartims.

Dėl šio sprendimo Lenkijai ir Vengrijai, kurios, kaip mano Briuselis, nukrypsta nuo 27 šalių Bendrijos demokratinių normų, galėtų būti sumažintos milijardinės ES išmokos.

Abiejų šalių dešiniųjų vyriausybės tvirtino, kad tokiems Briuselio veiksmams trūksta tinkamo teisinio pagrindo. Vis dėlto šios didelę dalį lėšų iš ES gaunančios valstybės pastaraisiais metais sulaukia vis daugiau kritikos dėl nukrypimo nuo vakarietiškų pagarbos demokratinėms vertybėms principų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius