-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Venesuela sušvelnino valiutos keitimo kontrolę

Venesueloje siaučiant didžiulei ekonominei krizei, šalies valdžia sušvelnino valiutos keitimo kontrolę, tad šalies piliečiai pirmą kartą per pastaruosius 15 metų užsienio valiutą galės pirkti ir parduoti valstybinę licenciją turinčiose įstaigose.
JAV doleris ir Venesuelos bolivarai
JAV doleris ir Venesuelos bolivarai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Venesuelos konstitucinė asamblėja pritarė pasiūlymui legalizuoti komercinį valiutos keitimą, kuris nuo 2003 metų buvo uždraustas, o keisti valiutą iki šiol turėjo teisę tik centrinis bankas.

Šalies vyriausybė tikisi, kad ši priemonė leis sumažinti spaudimą ekonomikai, kurią jau slegia hiperinfliacija, ir padės pritraukti investicijų į šalį, praneša „Deutsche Welle“.

Tuo tarpu opozicija sukritikavo šį sprendimą ir pareiškė, jog įstatymo projektas iš tikrųjų buvo patvirtintas dėl to, kad vyriausybė siekia kontroliuoti iš užsienio pervedamas lėšas.

Oficialus Venesuelos valiutos kursas šiuo metu sudaro 172,8 tūkst. bolivarų už JAV dolerį, tuo tarpu „juodojoje“ rinkoje jis siekia apie 3,8 mln. bolivarų, pažymi „Nasdaq“.

Venesuelą jau daugelį metų slegia ekonominiai sunkumai. Šalyje vis sutrinka energijos tiekimas, trūksta būtiniausių prekių ir sparčiai kyla kainos. Dėl užsienio valiutos stokos gerokai sumažėjo įvairių prekių, įskaitant maistą, importas. O Jungtinės Valstijos dėl opozicijos atstovų persekiojimo šaliai paskelbė ekonomines sankcijas.

Naujausiomis Tarptautinio valiutos fondo (TVF) prognozėmis, infliacija Venesueloje iki metų pabaigos gali pasiekti 1 mln. proc. lygį. Fondas skaičiuoja, kad šalies bendrasis vidaus produktas (BVP) šiemet gali smukti 18 proc. ir dviženklis nuosmukis bus užfiksuotas jau trečius metus iš eilės.

TVF ekspertai padėtį Venesueloje lygina su Vokietijos padėtimi po Pirmojo pasaulinio karo.

Jeigu naujausios prognozės pasitvirtins, Venesuelos BVP per penkerius krizės metus sumažės 50 proc., o tai bus didžiausias ekonomikos nuosmukis pasaulyje per pastaruosius 60 metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius