Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 09 08 /15:58

A.Verygos atsakas verslui: neprasminga keisti neįsigaliojusius alkoholio prekybos ribojimus

Apie verslo norą inicijuoti pataisas ir atšaukti du alkoholio prekybos draudimus sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga sako iki šiol nieko negirdėjęs. Jo įsitikinimu, kol kas nėra prasmės keisti dar neįsigaliojusių teisės aktų normų – esą reikia pasižiūrėti, kaip jos veikia.
Varšuvos kasdienybė
Lauko kavinė / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Pirmą kartą girdžiu, kad tokia iniciatyva yra“, – pasiteiravus, ar apie verslininkų siekį ką nors žino, 15min teigė A.Veryga, nesiėmęs šios iniciatyvos vertinti.

„Niekas neuždraus idėjų, iniciatyvų teikti. Kiek realu, kad [Seimas] priims – sunku pasakyti. Seime politinių batalijų visada yra daug, nesiimčiau iš anksto vertinti“, – kalbėjo ministras.

Jo įsitikinimu, reikia sulaukti, kol draudimai įsigalios, o tada, jei „tikrai bus kažkas labai negerai“, teisės aktus bus galima keisti.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Aurelijus Veryga
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Aurelijus Veryga

„Mano manymu, nėra prasmės neįsigaliojusių teisės normų staiga keisti, [reikia] pasižiūrėti, kaip jos veikia, o jeigu tikrai bus kažkas labai negerai, visada galima taisyti. Įstatymai yra gyvas daiktas“, – dėstė A.Veryga.

Šeštadienį naujienų portalas Lrt.lt paskelbė, kad verslas, siekdamas, kad būtų atšaukti du alkoholio prekybos draudimai, inicijuoja pataisas.

Vienas jų – jau galiojanti prievolė: tomis valandomis, kai alkoholio neparduoda parduotuvėse, jį kavinėse, baruose ir restoranuose parduoti tik išpilstytą, kad, nespėjus išgerti, nebūtų galima išsinešti. Praktika esą jau parodė, kad prieita iki absurdų – žmonės nežino, kaip elgtis po renginių.

Kita verslo siekiama įteisinti pataisa – atšaukti nuo 2020-ųjų turintį įsigalioti draudimą prekiauti alkoholiu tose lauko kavinėse, kurios su alkoholio licencija veikia tik vasarą.

Priimant draudimą, skaičiuota, kad neliks maždaug 200 laikinų licencijų svaigiųjų gėrimų prekybai. Bet palikta galimybė alkoholiu prekiauti lauko kavinėse, kurios yra ne toliau kaip už 40 metrų nuo stacionarios kavinės.

Maitinimo įstaigų atstovų teigimu, taip bus iškraipoma konkurencija rinkoje – dalis kavinių be alkoholio pardavimo vasarą neišsilaikys. O tai reikš nuostolį net tik joms, bet ir savivaldybėms, kurios praras pinigų į biudžetą – verslui neliks prasmės dalyvauti konkursuose dirbti žmonių pamėgtose vietose.

„Mes tikrai nematome jokios logikos, kodėl vienos turi būti naikinamos, kitos – ne, nes idėja būtų, kad būtų mažinamas alkoholio prieinamumas, bet, pavyzdžiui, kavinė prie restorano gali išsiplėsti per visą Vokiečių gatvę ir tas prieinamumas vis tiek bus toks pat, kaip buvo.

Kavinė prie restorano gali išsiplėsti per visą Vokiečių gatvę ir tas prieinamumas vis tiek bus toks pat, kaip buvo.

Tik tos konkurencinės sąlygos liks nelygios: vieni galės plėstis ir toliau turėti tas lauko kavines, o tie, kurie laimėjo konkursus, parkuose, skveruose, gražiose vietose negalės turėti“, – piktinosi Viešbučių ir restoranų asociacijos vadovė Evalda Šiškauskienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius