-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Verslo leidimai: aktualu verslininkui, o dar labiau – vartotojui

Labiausiai verslo leidimais – kaip juos gauti, kiek laiko jie galioja, kokiai veiklai jie reikalingi – domisi verslininkai. Pastarasis dokumentas suteikia jiems leidimą teikti vieną ar kitą paslaugą bei gauti už tai atlygį. Vis dėlto, VšĮ „Versli Lietuva“ Paslaugų ir gaminių kontaktinio centro vyr. projektų vadovė Agneta Viktoravičiūtė atkreipė dėmesį į tai, kad vartotojai tokiais leidimais turėtų domėtis dar labiau, juk nuo to priklauso jiems suteikiamų paslaugų kokybė.
Sutartis
Sutartis / 123rf nuotr.

Aktualu ir vartotojams

Vienas pagrindinių „Verslios Lietuvos“ tikslų – skatinti naujų verslų kūrimąsi ir esamų verslų plėtrą Lietuvoje. Įstaigos darbuotojai jauniems verslininkams padeda žengti pirmuosius įmonės steigimosi žingsnius, o rinkoje jau įsitvirtinusiems – ieškoti plėtros ir eksporto galimybių. Viena iš daugelio „Verslios Lietuvos“ teikiamų pagalbų – visos reikiamos informacijos teikimas bei konsultavimas leidimų bei reikalavimų klausimais.

„Verslios Lietuvos“ atstovė A.Viktoravičiūtė pasakojo, kad konsultuoti verslininkus dėl verslo leidimų, suteikiančių jiems galimybę užsiimti viena ar kita veikla, tenka neretai. „Pradedant naują verslą, priklausomai nuo srities, privalu pasidomėti, kokių leidimų reikia. Gali tekti kreiptis į sveikatos, higienos, veterinarijos ar kitas įstaigas, kurios turi patikrinti, ar tie asmenys tose patalpose gali vykdyti vieną ar kitą veiklą. Visa tai daroma tam, kad klientui būtų suteikiama kokybiška paslauga, nebūtų pakenkta jo sveikatai“, – kalbėjo vyr. projektų vadovė.

Į verslo leidimus didelį dėmesį siūlau atkreipti ne tik verslininkams, bet ir vartotojams, pastariesiems net dar labiau.

A.Viktoravičiūtės teigimu, „Versli Lietuva“ išties siekia suteikti kuo didesnę ir svaresnę pagalbą besivystantiems verslams, tačiau vienas iš prioritetų yra tai, kad jie būtų vystomi pagal reikalavimus. „Būtent todėl į verslo leidimus didelį dėmesį siūlau atkreipti ne tik verslininkams, bet ir vartotojams, pastariesiems net dar labiau“, – teigė pašnekovė.

Klientas visada turi teisę įsitikinti, ar įstaiga turi teisę teikti vieną ar kitą paslaugą. A.Viktoravičiūtė patarė nepatingėti tuo pasidomėti, ypač, kai paslaugos susijusios su sveikata, grožiu ar maistu.

Saugoti save

Paprašyta pateikti pavyzdžių, kada vartotojams į teikiamą paslaugą reikėtų atkreipti didesnį dėmesį, A.Viktoravičiūtė visų pirma paminėjo grožio salonus. Eidami į grožio saloną vartotojai turi žinoti, kad jame naudojami produktai privalo atitikti Europos standartus bei turėti tai patvirtinantį sertifikatą. Pasak „Verslios Lietuvos“ atstovės, kiekvienas grožio salonas turi turėti produktų sertifikatų kopijas.

Jei paslauga atliekama, sakykime, naudojant nekokybiškus gaminius iš trečiųjų šalių, rizikuojama kliento sveikata.

„Kodėl tai aktualu? Juk nuo to priklauso pačių mūsų sveikata. Dėmesį norėčiau atkreipti būtent į permanento dažus. Sakykime, permanentinio makiažo paslauga. Žodis „permanent“ verčiamas kaip „ilgalaikis, pastovus“. Medicinoje ilgalaikis makiažas apibrėžiamas taip – dažymo priemonės (pigmento) įvedimas į odą 0,3–0,8mm gylyje, t.y. spenelinės (papiliarinės) dermos lygmenyje.

Europos Sąjungoje šiai procedūrai, nes dažai patenka į žmogaus odą, yra taikomi itin aukšti reikalavimai. Jei paslauga atliekama naudojant nekokybiškus gaminius iš trečiųjų šalių, rizikuojama kliento sveikata. Padidėja alergijos tikimybė, taip pat tikėtina, kad dažai po trumpo laiko pakeis spalvą ar visai išbluks“, – perspėjo „Verslios Lietuvos“ vyr. projektų vadovė.

Būti budresnius A.Viktoravičiūtė kvietė ir perkančius sporto papildus. „Maisto papildas – tai maisto produktas, skirtas papildyti įprastą maisto racioną. Jame yra įvairių medžiagų, galinčių ne tik pastiprinti organizmą, bet ir sukelti nepageidaujamų šalutinių poveikių. Visada pasiteiraukite, ar šie produktai yra notifikuoti, ar pardavėjas turi Maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimą ar registracijos numerį ir turi teisę užsiimti šia veikla“, – patarė specialistė. Ar maisto papildas yra notifikuotas, galima patikrinti adresu: http://vmvt.lt/maisto-papildai/. (Notifikuotas reiškia tinkamas tiekti į ES rinką)

Kartais gali nutikti taip, kad yra teikiamos kelios paslaugos, bet leidimas turimas tik vienai iš jų. Taigi reikia būti budriems.

Pavyzdžių, kada reikėtų įsitikinti teikiamų paslaugų kokybe – galybė. „Dar vienas – daugelio išsvajoti oro balionai. Prieš pradėdami mėgauti šia paslauga, pasidomėkite, su kuo gi skrisite. Ar tikrai norėtumėte rizikuoti savo gyvybe?

Žmogus, su kuriuo skrisite, privalo turėti oro baliono (iki šiol vadinosi laisvojo aerostato) piloto licenciją ir civilinės atsakomybės draudimą. Įsitikinti, ar pats oro balionas yra saugus, galima paprašius piloto parodyti oro baliono registravimo liudijimą, tinkamumo skraidyti pažymėjimą, tinkamumo skraidyti periodinės patikros pažymėjimą, radijo ryšio licenciją ir borto žurnalą“, – pasakojo „Verslios Lietuvos“ vyr. projektų vadovė.

Pašnekovė atkreipė dėmesį į tai, kad visų pirma, reikėtų pasidomėti – kokie leidimai vienai ar kitai paslaugai teikti yra reikalingi. „Kartais gali nutikti taip, kad yra teikiamos kelios paslaugos, bet leidimas turimas tik vienai iš jų. Taigi reikia būti budriems“, – tikino A.Viktoravičiūtė. „Verslios Lietuvos“ atstovė patarė domėtis minėtais dalykais dėl paprastos priežasties – savų pačių saugumo ir sveikatos.

Informaciją apie leidimus rasite www.verslovartai.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius