-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Verslui nespėjus įdiegti naujų kasos aparatų, VMI žada nebausti

Verslas sako, jog nuo 2023 metų pradžios prekybos ir viešojo maitinimo vietose turintys veikti elektroniniai kasos aparatai, perduodantys informaciją tiesiogiai Valstybinei mokesčių inspekcijai (VMI), numatytu laiku gali dar neveikti.
„Iki“ darbuotojus ruošia naujame mokymų centre
„Iki“ darbuotojus ruošia naujame mokymų centre / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Prekybininkai tikina, kad pokyčiams intensyviai ruošiasi, o kasos aparatų aptarnavimo specialistai sako, kad dar liko padaryti daug darbų. VMI žada pereinamuoju laikotarpiu nebausti verslo, nespėjusio įdiegti naujų ar pritaikyti esamų kasos aparatų.

Leis naudoti nesertifikuotus aparatus

Penkias įmones, prižiūrinčias apie 70 proc. rinkoje esančių kasos apartų, vienijančios Kasos aparatų gamintojų, importuotojų ir aptarnavimo įmonių asociacijos prezidentas Mindaugas Kiela BNS sakė labai abejojantis, ar iki numatyto termino darbai bus baigti ir nuo sausio kvitų informacija iš parduotuvių kasų „masiškai“ tekės į VMI.

„Labai abejotina. Mums norint padaryti kokybiškai reikia 18 mėnesių, o gavome 10“, – BNS teigė M.Kiela.

Pasak jo, apie trikdžius informuota ir Finansų ministerija, ir VMI, todėl jau svarstomi planai dėl nuolaidų verslui, kuris nespės persitvarkyti. Viena jų – leidimas kasos aparatams laikinai dirbti su garantiniu raštu, bet jų nesertifikavus.

M.Kiela sako, kad visi seni kasos aparatai nebus išmesti ir pakeisti naujais – jie bus adaptuojami naujiems reikalavimams, todėl užtruks jų testavimas, sertifikavimas.

„Dalis jų lengvai adaptuojami, kitiems reikės intervencijos į vidų. Mano vizija – sertifikavimas užtruks iki rugsėjo (2023 metų – BNS)“, – svarstė asociacijos atstovas.

M.Kiela pripažino, kad darbus paralyžiuoja sutrūkinėjusios tiekimo grandinės su Kinija: „Bandant susisiekti su kinų partneriais dėl tam tikrų mikroschemų, jie tiesiog ignoruoja, neatsako, o kolegos iš kitos šalies susisiekė, jiems atsakė“.

Prekybininkai: į priekį jau pasistūmėta

„Lidl Lietuvos“ atstovė ryšiams su visuomene Lina Skersytė BNS teigė, kad intensyviai ruošiasi šiam pokyčiui, tačiau VMI techninius reikalavimus patvirtino tik gegužę, todėl laiko lieka labai nedaug.

„Glaudžiai dirbame su mūsų partneriais ir dedame visas pastangas, kad spėtume atlikti reikalingus pakeitimus iki nustatyto termino“, – teigė ji.

„Iki“ atstovė Vaida Budrienė pranešė, kad darbai vyksta pagal grafiką, o Gabrielė Šerėnienė iš „Rimi“ BNS nurodė, kad išmaniosios kasos bus pradėtos diegti jau spalio mėnesį.

„Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė pripažįsta, kad laukia dar daug darbų, bet į priekį pasistūmėta: „Liko dar pusmetis, tad planuojame suspėti ir nuo kitų metų pradžios užtikrinti išmaniųjų kasų aparatų veikimą“.

„Norfos“ atstovas Darius Ryliškis BNS pabrėžė, kad VMI vėlavo pateikti reikalavimus, todėl „dabar reikia verstis per galvas“.

„Nežinia, kaip reikės elgtis, jeigu nespės pristatyti įrangos. Gal tada valstybinės institucijos kažkaip reaguos“, – svarstė jis.

VMI pereinamuoju laikotarpiu nebaus

VMI sako, kad visos rizikos dėl terminų, apie kurias kalba verslo atstovai, jai yra žinomos ir suprantamos.

„Sutinkame su verslo išsakytais argumentais. (...) Kalbamės apie tai, kokie sprendimai šiuo metu yra reikalingi verslui, kurie padėtų ruošiantis teikti atsiskaitymų duomenis į i.EKA“, – BNS nurodė VMI.

VMI žada palengvinti verslui įveikti iššūkius ir įsigaliojus naujai tvarkai nepuls griežtai bausti.

Seimas praėjusių metų gegužę paankstino išmaniųjų kasos aparatų diegimą didelėse įmonėse. Jos privalės aparatus įdiegti nuo 2023-ųjų sausio, o smulkios įmonės – nuo 2024-2025 metų.

VMI prognozuoja, kad naudojant išmaniuosius kasos aparatus verslas sutaupytų 70 mln. eurų. Inspekcijos duomenimis, Lietuvoje daugiau nei 40 tūkst. mokesčių mokėtojų įregistravę daugiau nei 100 tūkst. kasos aparatų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius