Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Vežėjų atstovai dėl neteisėtos vairuotojų nuomos problemos kreipėsi į Europos Parlamentą

Vežėjų atstovai kreipėsi į Europos Parlamentą (EP) ir Tarptautinę kelių transporto sąjungą (IRU). Šių institucijų prašoma įvertinti Lietuvoje susidariusią kritinę situaciją, kuomet teisę šalyje dirbti gavę tarptautinę kvalifikaciją turintys tolimųjų reisų vilkikų vairuotojai ne iš Europos Sąjungos (ES) šalių yra neteisėtai išnuomojami užsienio šalių įmonėms, rašoma pranešime spaudai.
Zenonas Buivydas
Zenonas Buivydas / Asmeninio archyvo nuotr.

Manoma, jog dėl to, kad nesuvaldoma tokia situacija, sukuriama ydinga praktika tarptautinio krovinių pervežimo veiklos vykdymui, dar labiau didėja vilkikų vairuotojų trūkumas, kas lemia transporto įmonių veiklos stabdymą ar net bankrotą.

Lietuvos nacionalinės vežėjų automobiliais asociacijos „Linava” kreipimesi į EP ir IRU pabrėžiama, kad trečiųjų šalių piliečiams per Lietuvoje veikiančias įmones faktiškai neteisėtai dirbant užsienio valstybėse, pavyzdžiui, Vokietijoje, Belgijoje ir kitose šalyse, pažeidžiamos ne tik Lietuvos įstatyme dėl užsieniečių teisinės padėties esančios nuostatos, bet ir EP bei Tarybos reglamento (EB) nuostatos.

Pasak Lietuvos nacionalinės vežėjų automobiliais asociacijos „Linava“ generalinio sekretoriaus Zenono Buivydo, įgyvendinant EP ir Tarybos reglamento nuostatas, vežėjai įdarbinę vairuotojus, kurie nėra ES piliečiai, privalo gauti nustatytos formos vairuotojo liudijimus.

Visgi yra daug atvejų, kai į Lietuvos įmones įdarbinti trečiųjų šalių piliečiai, turėdami tokius liudijimus, užsiima tarptautinių krovinių vežimu vairuodami užsienio valstybėse registruotas transporto priemones. Pas įmones, kurioms tie liudijimai nepriklauso. Taip pažeisdami nuostatas.

„Tai yra tarptautinio dėmesio reikalaujanti problema, kadangi pažeidžiamos ne tik Europos Parlamento ir Tarybos reglamento nuostatos, tačiau kyla itin didelė grėsmė dar didesniam profesionalių tolimųjų reisų vilkikų vairuotojų trūkumui mūsų šalyje. Tikėtina, kad panaši situacija gali kartotis ir kitose šalyse, tad tai yra milžiniška problema, kurią būtina spręsti kuo skubiau“, - teigia Z.Buivydas.

Asociacijos „Linava” generalinis sekretorius taip pat atkreipia dėmesį, jog tarptautinis krovinių pervežimas yra tokia veikla, kuri yra padidintos rizikos, nes vairuojant sunkiasvores transporto priemones kyla didesnis pavojus eismo įvykiams.

Būtent todėl, pasak jo, vadovaujantis EP ir Tarybos reglamentu, vežėjams yra išduodamos licencijos veiklai vykdyti, o vairuotojams perduodami vairuotojų liudijimai.

Tuo tarpu suteikiant galimybes pažeisti Reglamento nuostatas, pavyzdžiui, įkūrus laikinojo įdarbinimo įmones, kurioms nekeliamas reikalavimas dėl licencijų ir į kurias įdarbinami trečiųjų šalių piliečiai neturintys vairuotojų liudijimų ar naudojantys juos ne pagal teisinį reglamentavimą, yra sukuriama ydinga praktika ir atveriami keliai tolimesnėms sukčiavimo schemoms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius