Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Viceministras: pirmi pokyčiai prekyboje dėl „Brexit“ pasijus balandį

Jungtinei Karalystei šių metų pradžioje galutinai pasitraukus iš Europos Sąjungos (ES), pirmieji pokyčiai prekyboje po „Brexit“ pasijus balandžio mėnesį, sako užsienio reikalų viceministras.
Arnoldas Pranckevičius
Arnoldas Pranckevičius / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Pasak Arnoldo Pranckevičiaus, pokyčiai Lietuvai, kuriai Jungtinė Karalystė yra svarbi eksporto partnerė, bus reikšmingi.

„Pirmi pokyčiai pasijus jau netrukus. Nuo balandžio 1 dienos reikės turėti specialius sertifikatus žemės ūkio ir maisto prekių eksportui į Jungtinę Karalystę“, – Seimo Užsienio reikalų komitete trečiadienį sakė A.Pranckevičius.

„Nuo liepos mėnesio šios prekės į Junginę Karalystę galės atvykti tik per tam tikrus pasienio postus, kuriuose bus vykdoma prekių patikra“, – vardijo viceministras.

Pasak jo, dar po metų reikės keisti maisto produktų ženklinimą, tačiau tuo pat metu britai šiam reikalavimui nustatė pereinamąjį laikotarpį iki 2022 metų rugsėjo.

Tuo metu norint į Jungtinę Karalystę eksportuoti pramonės prekes, iki kitų metų reikės gauti atitikties įvertinimo serfitikatus iš britų įstaigų, taip pat keisis ir atitikties ženklinimas.

„Kitaip šių prekių britai nebepriims, o Europos Sąjungos (ES) šalyse išduoti leidimai nebegalios“, – teigė A.Pranckevičius.

Viceministras taip pat pabrėžė, kad ES ir Jungtinės Karalystės susitarime buvo išsaugotos ir lygios konkurencinės sąlygos transporto sektoriui, kuris sudaro didžiausią Lietuvos paslaugų eksporto į JK dalį.

Jungtinė Karalystė praėjusį mėnesį nutraukė beveik pusę šimtmečio trukusią partnerystę su Europos Sąjunga, pasitraukusi iš bendrosios rinkos ir muitų sąjungos.

Teisiškai šalis iš Europos Sąjungos išstojo praėjusių metų sausio 31 dieną, bet iki metų pabaigos galiojo pereinamasis laikotarpis, kai Britanija tebesilaikė visų ES taisyklių.

Tuo metu taip pat vyko įtemptos derybos su Briuseliu dėl laisvosios prekybos sutarties, galiausiai sudarytos per Kūčias.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius