Metinė prenumerata vos už 7,99 Eur. 15-tos dienos proga!
Prenumeruoti

Vilniaus auklės už verslo liudijimą mokės eurą per metus, batų valytojai – 293

Vilniaus miesto taryba pritarė, kad auklės už verslo liudijimą kitais metais mokės vos vieną eurą. Toks pat simbolinis mokestis bus taikomas ir neįgaliuosius prižiūrintiems asmenys. Nuolaidų gaus ir studentai bei moksleiviai. Visiems kitiems verslo liudijimai brangs apie 30 eurų iki 585 eurų, tiesa, ne Vilniaus tarybos sprendimu, o dėl padidėjusios minimalios mėnesinės algos (MMA).
Auklė žaidžia su vaikais
Auklė žaidžia su vaikais / Fotolia nuotr.

Nuo kitų metų Vilniuje kai kurie pagal verslo liudijimus dirbantys žmonės už juos mokės mažiau.

Nuolaidos – 50-70 proc.

Tarkim, studentai ir moksleiviai mokės net 70 proc. pigiau, namų ūkio veikla užsiimantiems (į šią sąvoką įeina šeimininkavimas pobūviuose, butų tvarkymas, baldų ir kilimų valymas, vaikų priežiūra, daržų priežiūra, apželdinimas, malkų skaldymas, šiukšlių surinkimas), bedarbiams, registruoti Darbo biržoje, pensininkams, neįgaliesiems, daugiavaikėms arba neįgalų vaiką auginančioms šeimoms, besiverčiančioms tradicinių amatų veikla, bus taikoma 50 proc. nuolaida.

Taip pat Vilniaus miesto taryba perpus sumažino (nuo 585 iki 293 eurų) verslo liudijimų kainas net 30 veiklų, kurioms praėjusiais metais buvo išduota mažiausiai verslo liudijimų: užsiimantiems žvejybos reikmenų, avalynės valymu, žvakių ir kitų liejinių iš vaško, vaisių, uogų ir daržovių sulčių, valčių, laivelių, plaustų gamyba ir kt. 

Pats mokestis pasikeitus baziniam atlyginimui auga – iki 585 eurų. Taryba tam įtakos neturėjo, tai priklauso nuo MMA.

Auklėms – išimtis

Tačiau puiki žinia laukia auklių, metinis mokestis už šią veiklą kainuos vos vieną eurą, pernai kaina siekė 350 eurų metams. Tokia pat išimtis numatyta ir asmenims, prižiūrintiems neįgaliuosius.

Šiandien galime užduoti sau klausimą, ar tikrai tikime, kad Vilniuje auklėmis dirba vos 85 žmonės. Man asmeniškai atrodo, tas skaičius yra net ne 10, o dar daugiau kartų didesnis, – sakė R.Šimašius.

„Verslo liudijimai žmonėms, prižiūrintiems vaikus ir neįgaliuosius, pigs iki simbolinio 1 euro. Šiandien galime užduoti sau klausimą, ar tikrai tikime, kad Vilniuje auklėmis dirba vos 85 žmonės. Man asmeniškai atrodo, tas skaičius yra net ne 10, o dar daugiau kartų didesnis. Tos istorijos, kai žmonės negali įpirkti verslo liudijimo, nes yra per brangu ir sudėtinga, o žmonės negali pasisamdyti, nes nori legaliai mokėti, o legaliai dirbančių nėra, yra nenatūralios. Reikia sudaryti kuo geresnes sąlygas vaiką auginti patiems, auklėms padedant ar darželyje. Auklių verslo liudijimo kainos sumažinimas iki simbolinio mokesčio yra pirmas toks žingsnis“, – sakė Vilniaus meras Remigijus Šimašius.

Verslo liudijimus išduoda Valstybinė mokesčių inspekcija. Daugiausia verslo liudijimų išduodama šioms veikloms: 

prekyba; kirpyklų, kosmetikos kabinetų ir salonų, soliariumų veikla; gyvenamosios paskirties patalpų nuoma; statybos veikla; kvalifikacijos tobulinimo ir papildomo mokymo veikla.

„Scanpix“ nuotr./Batų valytojas
„Scanpix“ nuotr./Batų valytojas

Mažiausiai verslo liudijimų buvo išduodama šioms veikloms:

batų valymas (l); gyvulių traukiamojo  transporto priemonių, valčių, laivelių (kanojų, baidarių, eldijų) plaustų gamyba (1); knygų, žurnalų ir laikraščių nuoma (1); medalių, medalionų gamyba (2).

Vilniaus mieste 2010 metais buvo išduota 18,55 tūkst. verslo liudijimų, 2011-aisiais – 21,095 tūkst., 2012 metais – 20,394 tūkst., 2013 m. – 20,580 tūkst., 2014 m. – 23,385 tūkst. 2015 metais nuo sausio iki rugsėjo mėnesio buvo išduota 20,695 tūkst. verslo liudijimų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius