Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Vinted“ neketina kraustytis iš Lietuvos: pritrauktais pinigais augins raumenis Europoje

Išauginti „Vinted“ iki vieno milijardo eurų vertės nebuvo tikslas, tačiau tai yra įvertinimas, kuris daug reiškia Lietuvai – investuotojai čia dairysis ir kitų technologijų bendrovių, 15min studijoje pasakoja naudotų drabužių mainų ir prekybos platformos „Vinted“ bendraįkūrėjas, vykdomasis direktorius Mantas Mikuckas. Pritrauktus pinigus bendrovė naudos ir plėtrai, ir atsargai, jei sušlubuotų ekonomika.

„Vinted“ praėjusią savaitę pranešė, kad pritraukė 128 mln. eurų investicijų, taip savo rinkos vertę padidino iki daugiau nei 1 mlrd. eurų ir tapo pirmuoju lietuvišku vienaragiu. M.Mikuckas patikina, kad tai nebuvo tikslas.

„Mes niekada neturėjome tikslo tokiu tapti, tai labiau tam tikras rezultato įvertinimas. Bet aš labai džiaugiuosi. Mano asmenine nuomone, tai labai daug reiškia Lietuvai, nes tai yra pirmas gyvas įrodymas, kad tokios vertės įmonę galima sukurti tokioje mažoje rinkoje“, – kalba M.Mikuckas.

Anot jo, pasaulinio lygio investuotojai regione dairysis daugiau panašių bendrovių. M.Mikuckas patikina, kad daug įmonių čia turi potencialo tapti kitu „Vinted“.

M.Mikuckas tikina, kad kompanija galėjo ir nesikreipti į investuotojus, tačiau tą padarė dėl dviejų pagrindinių priežasčių.

„Tai mums leis plėstis greičiau. Ir tą mes norime daryti, nes matome tam galimybę – greičiau atidaryti naujas rinkas, greičiau augti esamose rinkose su tuo modeliu, kuriuo mes tikime. Antras dalykas, tai užtikrins tam tikrą įmonės saugumą atsižvelgiant į tam tikrus makroekonominius įvykius, kurie gali įvykti“, – sako M.Mikuckas.

Jis paaiškina, kad ekonomikos augimo ciklas tęsiasi jau ilgai, ir niekas nežino, ar jis dar tęsis 10 metų, ar vienerius.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Mantas Mikuckas
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Mantas Mikuckas

„Norime būti apsidraudę nuo įvairiausių scenarijų. Jei ekonomika įeitų į recesiją, investuotojų pinigų prieinamumas būtų sudėtingesnis. Turint lėšų banko sąskaitoje, tą būtų galima išnaudoti net ir kažkokio nuosmukio metu“, – sako M.Mikuckas ir pritrauktą kapitalą vadina „dvigubo apsidraudimo veiksmu“.

M.Mikuckas pripažįsta, kad prieš 6 metus netgi įmonės darbuotojai netikėjo, kad kada nors bendrovė perlips 1 milijardo eurų prekių apyvartą, o šiandien tai jau realybė.

Didžiausios „Vinted“ rinkos – Prancūzija, Vokietija, bendrovė itin sparčiai auga Belgijoje, Olandijoje, Ispanijoje, taip pat ir Lenkijoje. M.Mikuckas neatviravo, į kokias rinkas „Vinted“ galėtų plėstis ateityje – dar patys nėra apsisprendę.

„Faktas, kad mes nenorėsime apsiriboti vien tik Europoje. Kaip greitai mes sugebėsime sustiprėti Europoje ir išaugti į kitą žingsnį, mes, atvirai pasakius, patys nežinome, ir tai nėra didžiausias prioritetas“, – kalbėjo M.Mikuckas.

Kraustytis iš Lietuvos neplanuoja

Raumenis auginanti „Vinted“ paskelbė planus dvigubinti darbuotojų skaičių. M.Mikuckas patikina, kad keltis iš Lietuvos įmonė neplanuoja.

„Ne neplanuojame, nors buvo daug raginimų, pasiūlymų, įvertinant, kad iš tiesų kokiame Berlyne darbo rinkos dydis yra gerokai didesnis. Bet ne. Mes susikoncentravome į privalumus, kuriuos turi Lietuva, ir mes juos labai vertinam, mums jie labai patinka ir tame netgi matome tam tikrą misiją“, – sako M.Mikuckas.

Anot jo, viena vertus, darbo rinka maža ir sekli, tačiau, kita vertus, – konkurencija joje mažesnė, lyginant su pasaulio megapoliais, kur tokių bendrovių kaip „Vinted“ gali būti dešimtys.

„Lietuvos žmonės vis dar yra, ir labai tikiuosi, kad tai išliks, labai konkurencingi. Ir visi supranta, kad mes ateiname iš tos aplinkos, kuomet neturėjome galimybės pasisemti tokios patirties anksčiau. (…) Žmonės deda ekstra pastangas ir tai labai matosi. Bendras kultūrinis neatsipalaidavimas egzistuoja ir jis mums labai padeda išlikti konkurencingiems“, – sako M.Mikuckas.

VIDEO: Lietuva lieka „Vinted“ namais: ką kompanija veiks su pritrauktais milijonais?

Taip pat jis pažymi, kad Vilniuje yra daug „buitinių dalykų“, kurie yra gerokai paprastesni – pvz., kelionė į darbą ar atgal namo netrunka ilgai.

„Mes susikoncentravome, kad yra daugybė privalumų, bandykime susikoncentruoti. O trūkumus pabandyti uždengti“, – patikina M.Mikuckas.

Kalbėdamas apie iššūkius M.Mikuckas paminėjo įmonės augimą.

„Didelis iššūkis buvo pats organizacijos augimas tokiais tempais. Viena, kai tu esi 10 žmonių kompanija, tada 50-ies, tada 100-o, tada 200-ų, dabar jau virš 300-ų. Ir kiekvienas tas papildomas šimtas dažniausiai yra papildomas lūžio taškas, kaip tu valdai organizaciją, kaip tu ją struktūruoji, kaip tu valdai komunikaciją“, – sako M.Mikuckas.

Antras iššūkis buvo atrasti gerai veikiantį verslo modelį, kuris uždirba pinigus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius