Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vitas Vasiliauskas ragina kurti bendrą didžiųjų ES bankų priežiūros mechanizmą

Europos Sąjungos (ES) didžiuosius komercinius bankus, net jei jie nėra įsikūrę euro zonoje, turėtų prižiūrėti Europos Centrinis Bankas (ECB) kartu su vietos priežiūros institucijomis, tvirtina ECB valdančiosios tarybos narys, Lietuvos banko vadovas Vitas Vasiliauskas.
15min studijoje lankosi Lietuvos banko vadovas Vitas Vasiliauskas
15min studijoje lankosi Lietuvos banko vadovas Vitas Vasiliauskas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Europos Sąjungos (ES) didžiuosius komercinius bankus, net jei jie nėra įsikūrę euro zonoje, turėtų prižiūrėti Europos Centrinis Bankas (ECB) kartu su vietos priežiūros institucijomis, tvirtina ECB valdančiosios tarybos narys, Lietuvos banko vadovas Vitas Vasiliauskas.

„Visą ES apimanti bankininkystės sąjunga leistų sukurti centralizuotą priežiūros mechanizmą visiems didžiausiems ir sistemingai svarbiems ES bankams, nepaisant to, ar valstybė, kurioje įsikūręs bankas, yra monetarinės sąjungos narė“, – naujienų agentūra „Reuters“ cituoja V.Vasiliauską.

„Mums reikia padaryti geresnį darbą įtikinant politikos formuotojus ne euro zonos šalyse, kad šie sutiktų su „artimo bendravimo“ režimu (su ECB)“, – pridūrė jis.

Du didžiausi Lietuvoje veikiantys bankai – SEB ir „Swedbank“ – priklauso Švedijos finansų grupėms, kurių neprižiūri ECB.

V.Vasiliauskas kartu su Suomijos, Ispanijos ir Prancūzijos centrinių bankų atstovais taip pat paragino kurti jau ilgą laiką atidėliojamą Europos indėlių draudimo schemą (EDIS), kuri kompensuotų iki 100 tūkst. eurų draudiminio įvykio atveju. ES lyderiai per viršūnių susitikimą birželį nesugebėjo susitarti dėl EDIS ir šios problemos sprendimą nukėlė neapibrėžtam laikui.

Turtingi bankai tokiose šalyse kaip Vokietija baiminasi, kad siūloma schema reikš, jog jie iš esmės pradės išlaikyti silpnesnius konkurentus kitose ES valstybėse bei perspėjo apie pavojus, kuriuos kelia nuostolių dalinimasis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius