Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Vokietija perspėjo Didžiąją Britaniją dėl prekybos derybų

Vokietija trečiadienį perspėjo Didžiąją Britaniją dėl laisvosios prekybos derybų su Europos Sąjungai nepriklausančiomis šalimis dar iki savo išstojimo iš Bendrijos.
Theresa May
Theresa May / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Toks perspėjimas paskelbtas po to, kai britų premjerė Theresa May neseniai Kinijoje vykusio Didžiojo dvidešimtuko (G20) viršūnių susitikimo metu pamėgino inicijuoti prekybos derybas.

„Kaip Vokietijos vyriausybės atstovas spaudai, nesiimsiu spręsti dėl to, su kuo Britanijos premjerė veda derybas“, – žurnalistams Berlyne sakė Vokietijos vyriausybės vadovės atstovas Steffenas Seibertas.

Tačiau jis pabrėžė, kad „akivaizdu, jog ES valstybė narė negali vesti dvišalių derybų dėl laisvosios prekybos susitarimų su ES nepriklausančia šalimi, kol ji vis dar yra ES narė“.

Britai dar birželį balsavo už šalies išstojimą iš Bendrijos, tačiau šalies valdžia iki šiol neaktyvavo Lisabonos sutarties 50-ojo straipsnio, reglamentuojančios narės išstojimą.

Tačiau Th.May namuose yra spaudžiama apibrėžti, koks bus pasaulis po vadinamojo „Brexit“. Ir vienas iš pagrindinių iššūkių Britanijai bus susiderėti dėl prieigos prie pasaulinių rinkų, o šiuo metu Briuselis tokius klausimus sprendžia visų valstybių narių vardu.

Britanijos vyriausybės vadovė G20 metu mėgino pasinaudoti galimybe aptarti laisvosios prekybos susitarimus su ES nepriklausančiomis šalimis ir apie galimą susitarimą pasikalbėjo su Australijos premjeru Malcolmu Turnbullu. O vėliau Indija, Meksika, Pietų Korėja ir Singapūras davė suprasti, kad „sveikintų“ derybas dėl prekybinių barjerų panaikinimo, pranešė Th.May.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius