-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vokietijos ministras: Rusijos Ukrainoje įvykdyta grūdų vagystė – atstumianti

Vokietijos žemės ūkio ministras Cemas Oezdemiras penktadienį kritikavo Rusijos įvykdytą grūdų vagystę Ukrainos rytuose, Didžiojo septyneto (G-7) šalims susirinkus aptarti karo poveikio maisto tiekimui pasaulyje.
Grūdai
Grūdai / J. Andriejauskaitės / 15min nuotr.

„Tai ypač atstumianti karo forma“, – apie Rusijos invaziją Ukrainoje sakė C.Oezdemiras. Jis kalbėjo Štutgarte prasidedant susitikimui su kolegomis iš G-7 šalių, Ukrainos, Europos Sąjungos, Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (OECD) ir Jungtinių Tautų maisto ir žemės ūkio organizacijos (FAO).

Rusija „vogė, grobė, ėmė sau grūdus iš Rytų Ukrainos“, – sakė C.Oezdemiras ir pavadino tai „ekonominiu karu“.

Prieš invaziją Ukraina buvo laikoma pasaulio aruodu ir per savo uostus eksportuodavo 4,5 mln. t žemės ūkio produkcijos per mėnesį – 12 proc. planetos kviečių, 15 proc. kukurūzų ir pusę saulėgrąžų aliejaus.

Tačiau rusų karo laivams užblokavus Odesos, Čornomorskės ir kitus uostus, tiekimas gali vykti tik perpildytais sausumos keliais, toli gražu ne taip efektyviai.

„Ukraina yra labai sunkioje padėtyje kalbant apie grūdų eksportą“, – prieš susitikimą sakė ukrainiečių žemės ūkio ministras Mykola Solskis.

Rusijos okupacija derlinguose rytiniuose Ukrainos regionuose taip pat paveiks šiemetinį derlių.

„Negalime nepaisyti fakto, kad derlius bus mažesnis nei pernai“, – sakė M.Solskis.

Jau pradėtos diskusijos, kaip išvežti iš Ukrainos daugiau grūdų „sausuma, traukiniais ir Dunojumi“, tekančiu iš Vokietijos Ukrainą, „gelbstint“ šalyje įstrigusią produkciją, sakė C.Oezdemiras.

Maisto saugumo klausimas įtrauktas ir į G-7 užsienio reikalų ministrų susitikimo, ketvirtadienį prasidėjusio Vokietijos šiauriniame Vangelso kurorte, darbotvarkę.

„Mes, stipriausios pramoninės demokratijos šalys, turime ypatingą atsakomybę“ padėti skurdesnėms šalims įveikti karo sukeltą maisto ir energijos nepriteklių, sakė Vokietijos užsienio reikalų ministrė Annalena Baerbock.

Grupei taip pat priklauso Kanada, Prancūzija, Italija, Japonija, Didžioji Britanija ir Jungtinės Valstijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius