Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 06 15 /16:51

Vyriausybė laikinai ribos valstybinės medienos pardavimą aukcionuose

Vyriausybė trečiadienį nusprendė nuo 2023 metų stambiems pirkėjams aukcionuose laikinai apriboti galimybes įsigyti valstybinę medieną.
Mediena
Mediena / 123RF.com nuotr.

Sprendimas priimtas medienos perdirbėjams nuogąstaujant dėl apsirūpinimo žaliava bei reaguojant į Europos Sąjungos sankcijų Rusijai ir Baltarusijai poveikį.

Pasak projektą teikusio aplinkos ministro Simono Gentvilo, visiškai nutrūkus medienos importui iš Rusijos ir Baltarusijos, Baltijos regiono valstybėse išaugo vietinės medienos paklausa.

„Nusprendę nepirkti iš diktatūrinių ir karą pradėjusių režimų medienos, tapome dėmesio centru, kaip turtinga miško žaliava šalis. Didelė tikimybė, kad pavasarinis aukcionas sulauks labai didelio dėmesio, sukils neproporcingai mūsų medienos aukcionų kainos ir tokiu atveju žaliavos išvažiuos iš Lietuvos“, – Vyriausybės posėdyje sakė S.Gentvilas.

„Nutarimas susiaurina galimybes dalyvauti aukcionuose neproporcingai didelėmis kainomis“, – pridūrė ministras.

Vyriausybė nustatė, kad aukcionuose dalyviai su pusmetinėms sutartims įsigyjantys iki 1 tūkst. kietmetrio (ktm) medienos tai galės padaryti be apribojimų – smulkiesiems pirkėjams prekyba nesikeis. Kitiems pirkėjams, kurių yra apie 30 proc. aukciono dalyvių, nustatomas maksimalus galimos įsigyti medienos kiekis, atsižvelgiant į jų pirkimo istoriją ar naujai įsigytų medienos perdirbimo įrenginių pajėgumus.

Pasak S.Gentvilo, pernai Lietuva iš Rusijos ir Baltarusijos importavo apie 3 mln. ktm žaliavinės medienos, ją uždraudus Baltijos regione susidarė apie 15 mln. ktm deficitas, kuris daro įtaką ir biokuro rinkai.

„Mediena, kuri yra parduodama valstybiniuose aukcionuose, turi tiesioginį poveikį ir biokuro rinkai, nes perdirbant medieną – pjaustant rastus lentpjūvėse, gaunasi 50 proc. lentų, 50 proc. skiedrų, kurios vėliau virsta biokuru ir yra sudeginamos pramonės bei šilumos jėgainėse“, – teigė aplinkos ministras.

Energetikos ministro Dainiaus Kreivio teigimu, šiandien dėl sankcijų ir karo medienos rinkos nebėra: „turime visišką deficitą ir pardavėjo rinką, kur kainos kyla kaip ant mielių“.

„Klausimas yra toks – ar to, ką darome šiandien, užteks, nes, pavyzdžiui, Lenkija ir Latvija apskritai draudžia medienos išvežimą, o šių šalių pirkėjai dar pasiima ją iš mūsų“, – sakė D.Kreivys.

Lietuvoje kasmet pateikiama rinkai apie 7 mln. ktm medienos. Maždaug pusė jos pagaminama valstybiniuose miškuose ir parduodama pagal ilgalaikes, pusmetines ir trumpalaikes sutartis.

Pagal iki šiol galiojusią tvarką, valstybiniuose miškuose pagamintos medienos aukcionuose galėjo dalyvauti ir jos įsigyti visi pirkėjai be jokių apribojimų.

Prognozuojama, kad pusmetiniuose aukcionuose pakeista parduodamos medienos tvarka paveiks maždaug 1,1 mln. ktm arba iki 20 proc. Lietuvoje per metus pagaminamos medienos prekybą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius