-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Vyriausybė spręs dėl MMA didinimo iki 730 eurų

Vyriausybė trečiadienį posėdyje svarstys siūlymą minimalią mėnesio algą (MMA) nuo 2022 metų sausio didinti 88 eurais arba beveik 14 proc. – nuo 642 iki 730 eurų.
Eurai
Eurai / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Praėjusią savaitę šis Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) siūlymas atidėtas savaitei, motyvuojant siekiu priimti sprendimus kartu su kitų metų biudžeto projektu – jis taip pat svarstomas šį trečiadienį.

Atskaičius mokesčius 730 eurų MMA siektų 518 eurų „į rankas“. Minimalus valandinis atlygis augtų nuo 3,93 iki 4,47 euro.

Pasak Lietuvos banko ekonomistų, MMA padidinus 13,7 proc., vidutinis darbo užmokestis 2022 metais augtų maždaug 1,5 proc. punkto sparčiau nei nedidinant minimalios algos.

Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė yra sakiusi, kad tai būtų vienas reikšmingiausių minimalios mėnesinės algos padidėjimų per dešimtmetį.

Anot finansų ministrės Gintarės Skaistės, nuo kitų metų pradžios didinti MMA leidžia gera padėtis šalies ūkyje, palankios prognozės kitiems metams bei geras pajamų surinkimas į valstybės biudžetą.

Anksčiau buvo siūloma MMA didinti 61 euru (9,5 proc.) iki 703 eurų, tačiau M.Navickienė dar rugsėjo mėnesį užsiminė, kad MMA galėtų augti ir daugiau.

SADM duomenimis, šių metų liepą buvo apie 127 tūkst. darbuotojų, gaunančių MMA ir mažiau. Biudžetinėse įstaigose tokių darbuotojų buvo apie 17 tūkst. Valstybės biudžeto lėšų poreikis pakeitimams – apie 31,3 mln. eurų.

Darbo kodeksas numato, kad MMA galima mokėti tik už nekvalifikuotą darbą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius