Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

WSJ apklausa: JAV pramonėje yra prasidėjęs nuosmukis

JAV pramonės sektoriuje yra prasidėjęs nuosmukis, mano du trečdaliai JAV verslo dienraščio „The Wall Street Journal“ apklaustų ekspertų.
JAV doleriai
JAV doleriai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Leidinio atlikta apklausa taip pat parodė, jog ekspertai pablogino JAV bendrojo vidaus produkto (BVP) augimo šių metų antrąjį pusmetį prognozes.

Jų skaičiavimais, JAV BVP trečiąjį ketvirtį padidėjo vidutiniškai 1,82 proc., o ketvirtąjį ketvirtį jo vidutinis prieaugis sudarys 1,77 procento. Tuo tarpu dar rugsėjį „The Wall Street Journal“ respondentai prognozavo vidutiniškai 1,92 proc. prieaugį liepos–rugsėjo mėnesiais ir 1,81 proc. augimą šių metų paskutinį ketvirtį.

Prie pagrindinių veiksnių, dėl kurių buvo pablogintos BVP augimo prognozės, ekspertai priskyrė visų pirma neapibrėžtumą prekyboje, silpną pasaulio ekonomikos augimą ir politinę padėtį Jungtinėse Valstijose.

„Tai toks vienas po kito kylančių sukrėtimų sąrašas: pasaulio ekonomikos augimo lėtėjimas, orlaivių „Boeing Max“ fiasko, IPO rinkos silpimas, „General Motors“ darbuotojų streikas, rinkimų kampanija ir visa tai papildo drama dėl apkaltos Donaldui Trumpui“, – pažymėjo Džordžijos valstijos universiteto ekonomistas Rajeevas Dhawanas.

JAV pramonės sektoriaus padėtis daug investuotojų dėmesio sulaukia visų pirma dėl to, jog rodo paklausos ekonomikoje būseną. Beveik du trečdaliai, arba 63,5 proc. „The Wall Street Journal“ respondentų pareiškė, jog nuosmukis sektoriuje, jų nuomone, tęsiasi du ar net daugiau ketvirčių iš eilės.

JAV prekybos departamento paskelbti duomenys parodė, jog verslo aktyvumo JAV pramonės sektoriuje indeksas („ISM Manufacturing“) rugsėjį smuko iki 47,8 punkto, pasiekęs žemiausią nuo 2009 metų birželio mėnesio lygį. O naujų ilgalaikio vartojimo prekių užsakymų portfelis rugpjūtį, palyginti su metais anksčiau, krito 4,2 procento.

Pasak Nacionalinės pramonininkų asociacijos vyriausiojo ekonomisto Chado Moutray, pramonės sektoriui reikia daugiau aiškumo dėl prekybos. Taip pat būtina, kad būtų sudarytas atnaujintas prekybos susitarimas su Meksika ir Kanada bei dvišalis prekybos susitarimas su Kinija.

Pramonei tenka tik apie 11 proc. JAV BVP, taigi nuosmukis šiame sektoriuje nebūtinai reiškia, kad jau ilgiau kaip dešimtmetį besitęsiantis JAV ekonomikos augimo laikotarpis baigėsi.

Apklausoje, kurią verslo dienraštis atliko spalio 4–8 dienomis, dalyvavo 55 ekonomistai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius