Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

WSJ: JAV ir Kinijos prezidentai kovo pabaigoje gali pasirašyti prekybos susitarimą

Derindamos prekybos susitarimą, Jungtinės Valstijos ir Kinija jau pasiekė galutinį etapą ir dviejų valstybių prezidentai Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) ir Xi Jinpingas (Si Dzinpingas) dokumentą gali pasirašyti maždaug kovo 27 dieną, rašo JAV verslo dienraštis „The Wall Street Journal“.
Donaldas Trumpas ir Xi Jinpingas
Donaldas Trumpas ir Xi Jinpingas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Nors tebėra tam tikrų sunkumų, derybose buvo padaryta didžiulė pažanga, taigi oficialų susitarimą JAV ir Kinijos prezidentai galėtų pasiekti maždaug kovo 27 dieną įvyksiančiame susitikime, kuris bus surengtas po to, kai Xi Jinpingas apsilankys Italijoje ir Prancūzijoje, pranešė informuoti leidinio šaltiniai.

Pagal susitarimą Pekinas įsipareigos sumažinti muitus ir kitus apribojimus, taip pat padidinti perkamus JAV prekių kiekius, kad sumažėtų Kinijos prekybos su Jungtinėmis Valstijomis perteklius. Vašingtonas savo ruožtu atšauks kiniškoms prekėms pernai įvestus papildomus importo muitus.

Pasak dienraščio šaltinių, derybose tebėra problemų ir kiekvienai šaliai gali būti daromas vidaus politinis spaudimas. Be kita ko, tęsiamos derybos dėl Kinijos pramonės politikos, kurią vykdydama valstybė skiria subsidijas valstybinėms bendrovėms.

Leidinio duomenimis, Pekinas bus pasirengęs sparčiau panaikinti užsieniečiams taikomus apribojimus dėl didžiausio bendrųjų automobilių gamybos įmonių akcijų paketo, kurį jiems leidžiama valdyti. Kinijos derybininkai taip pat yra pasiūlę sumažinti automobilių importo muitus, kurie šiuo metu sudaro 15 procentų.

Be to, Kinija su „Cheniere Energy“ gali sudaryti sutartį dėl suskystintų gamtinių dujų (SGD) pirkimo už 18 mlrd. JAV dolerių, rašo leidinys.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./JAV ir Kinijos vėliavos
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./JAV ir Kinijos vėliavos

Maždaug trečdalis susitarimo projekto yra skirta intelektinės nuosavybės apsaugos klausimams.

Gruodžio mėnesį Buenos Airėse susitikę JAV ir Kinijos prezidentai sutarė dėl prekybos paliaubų ir nusprendė tą laiką skirti deryboms dėl prekybos. Dėl to Vašingtonas atidėjo planuotą 200 mlrd. JAV dolerių vertės kiniškoms prekėms taikomų muitų padidinimą nuo 10 iki 25 procentų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius