-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žaibiškai pristatęs biudžeto projektą V.Šapoka prašė neskleisti gandų apie pinigus kultūrai

Rekordiškai greitai finansų ministro Viliaus Šapokos pristatytas biudžeto projektas Seime sukėlė parlamentarams klausimų dėl to, ar pavyks surinkti tiek mokesčių, kiek ketinama, kai jau dabar kai kurie rodikliai atsilieka nuo plano. Ministras V.Šapoka į aštriausius klausimus reagavo vienodai – abejones turi išsklaidyti kiti ministrai. Biudžeto projekto dabar laukia ilgas svarstymo kelias.
Vilius Šapoka
Vilius Šapoka / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Dar nesu matęs, kad finansų ministras biudžeto projektą Seimui pristatytų per šešias minutes. Specialiai žiūrėjau į laikrodį“, – po pristatymo Seime stebėjosi konservatorius Andrius Kubilius.

Finansų ministras jam atšovė, kad tribūnoje apie biudžetą gali kalbėti ir dvi valandas. „Tik ar kas nuo to keisis?“, – stebėjosi V.Šapoka, žvelgdamas į nepilną Seimo salę.

Opozicijos atstovui A.Kubiliui buvo įdomu, kiek mokytojų atlyginimai kitas metais viršys vidutinį atlyginimą. „Tai, kad bus skirta papildomai 50 milijonų eurų jų atlyginimams – tai dar nieko nereiškia“, – sakė konservatorius. Panašiai klausė ir Gintaras Steponavičius.

Tačiau dėl mokytojų atlyginimų V.Šapoka tiksliai negalėjo pasakyti ir teigė pasitikintis švietimo ir mokslo ministre.

Juozas Olekas iškėlė ir medikų bei kultūros darbuotojų atlyginimų klausimą. „Finansų pakaks įvykdyti įsipareigojimus medikų bendruomenei. Kultūros darbuotojų atlyginimams didinti skiriama dešimt milijonų eurų – tai yra numatyta“, – sakė V.Šapoka.

Dėl buvusios krizės sumažintos biudžetininkų bei socialinės paramos gavėjų pajamos, kai valstybė mažino algas ir įvairias socialines išmokas, galėtų būti kompensuojamos nebent ateityje, sakė V.Šapoka.

Šiam tikslui skirti biudžeto išlaidų kol kas neleidžia fiskalinės drausmės įstatymas.

„Tikrai niekas nepamiršo tų kompensavimų. (...) Daliai buvo kompensuota taip, kaip nurodė Konstitucinis Teismas. Po dalelytę kompensuoti – teisininkai tą vertina nevienareikšmiai dėl to, jog jeigu kompensuotume vieniems, reikėtų kompensuoti ir visiems kitiems. (...) Jeigu tas būtų numatyta, tai pažeistume visus fiskalinės drausmės reikalavimus. Manau, tas klausimas galėtų būti sprendžiamas tik ateityje“, – ketvirtadienį Seime pristatydamas 2019 metų biudžeto projektą, tvirtino V. Šapoka.

Taip jis atsakė į „tvarkiečio“ Algimanto Dumbravos klausimą.

Irena Šiaulienė klausė, ar Lietuva nesulauks pastabų iš Europos Komisijos dėl didėjančio deficito. „Taip, jis išlieka, nes mažėja finansinė našta dėl darbo apmokestinimo“, – pripažino V.Šapoka. Tačiau finansų ministras ramino parlamentarus, kad kritikos neturėtų būti iš Briuselio.

Seimo narį Algirdą Butkevičių neramina, kad kai kurių mokesčių nesurenkama pagal planą jau šiais metais. Jis minėjo PVM. Kaip bus kitais metais, kai išlaidos suplanuotos dar didesnės? V.Šapoka sakė, kad tai yra „toli siekiančios išvados“. Dėl PVM – jo grąžinimas yra paspartintas dėl to, kad tai susiję su kai kurių verslo atstovų prašymais jį grąžinti dėl sausros.

Kęstučiui Glaveckui neramu dėl „Brexit“ poveikio ir galimo ES paramos mažėjimo bei poveikio investicijoms. V.Šapoka sako, kad rizikos dėl „Brexit“ yra, tačiau bent jau iki 2020 metų ES paramos kiekiui neturės reikšmės.

Arūnas Gelūnas klausė apie kultūros finansavimą kitais metais. V.Šapoka sakė, kad šios srities finansavimas taip pat didės. Ministras nepraleido progos įgelti A.Gelūnui.

„Iš Seimo paskleidžiamas gandas, kad finansavimas kultūrai mažėja – ar Seimo nariai tuo turėtų užsiimti?“ – piktinosi ministras. A.Gelūnas šią savaitę feisbuke paskelbė V.Šapokos laišką Kultūros ministerijai dėl prievolės sutaupyti 15 procentų. Dėl to mažės ir kai kurių nacionalinių kultūros įstaigų finansavimas.

Vyriausybei antradienį pritarus 2019 metų biudžeto projektui, jis ketvirtadienį pristatomas parlamentarams. Biudžetas parengtas planuojant 0,4 proc. bendrojo vidaus produkto viešųjų finansų perteklių.

Seimui taip pat pateikiami 2019 metų „Sodros“ bei Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžetai.

Kitąmet valdžia ketina 20-čia eurų padidinti vaiko pinigus (tam numatyta 117 mln. eurų) bei pensijas – jų indeksavimui numatoma skirti daugiau kaip 212 mln. eurų. Kadangi nutraukiami „Sodros“ mokėjimai į antros pakopos pensijų kaupimo fondus, „Sodroje“ lieka beveik 200 mln. eurų.

Beveik 280 mln. eurų auga sveikatos srities finansavimas, pavyzdžiui, privalomojo sveikatos draudimo fonde bus lėšų 15,9 proc. daugiau negu 2018 metais.

2019 metais asignavimai švietimui augs 185 mln. eurų, socialinei apsaugai – 151 mln. eurų. Taip pat bus didinamas pareiginės algos bazinis dydis ir minimali mėnesio alga (MMA). Mokytojų algoms, dėstytojų ir mokslo darbuotojų atlyginimams planuojama papildomai skirti apie 80 mln. eurų.

Po pirmojo biudžeto svarstymo Seime dokumentas paprastai grąžinamas Vyriausybei tobulinti, o galutinai priimamas gruodį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius